Η πολιτική δυναμική κινείται υπέρ των ευρωπαίων κατασκευαστών ηλιακών πάνελ, καθώς προχωρούν οι διεργασίες για μία νέα ρύθμιση της ΕΕ που θα απαγορεύει εισαγωγές προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας από την Κίνα, στα οποία συγκαταλέγονται τα φθηνότερα κινεζικά ηλιακά πάνελ, σύμφωνα με το Euractiv.

Το μερίδιο της Κίνας σε κάθε στάδιο κατασκευής ηλιακών συλλεκτών υπερβαίνει το 80%, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και ενστάσεις από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

Ο γερμανικός χημικός γίγαντας BASF ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου την αποχώρησή του από τις κοινές επιχειρήσεις στη Σιντζιάνγκ, μια περιοχή στη δυτική Κίνα στην οποία έχουν καταγραφεί συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

«Δεν υπάρχει καμία χώρα σε όλο τον κόσμο όπου αυτό το έγκλημα [της κρατικά υποστηριζόμενης καταναγκαστικής εργασίας] διαπράττεται τόσο έντονα όσο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και ειδικότερα στην αυτόνομη περιοχή Σιντζάνγκ», δήλωσε ο Ράινχαρντ Μπούτικοφερ, πράσινος νομοθέτης της ΕΕ, ο οποίος μίλησε σε συνέδριο που συγκάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κατασκευαστών Ηλιακής Ενέργειας (ESMC) στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (15 Φεβρουαρίου).

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρόκειται επί του παρόντος να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με έναν κανονισμό για την καταναγκαστική εργασία, ο οποίος προτάθηκε το 2022 – ένας νόμος που θα μπορούσε να μεταφράσει τις ευρέως διαδεδομένες πρακτικές στην Κίνα σε αυτό που μπορεί να ισοδυναμεί με απαγόρευση των κινεζικών ηλιακών μονάδων.

Για να γίνει η πρόταση νόμος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πανομοιότυπο κείμενο. Και τα δύο έχουν υιοθετήσει τις θέσεις τους και αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του νόμου.

Οι ιδιαιτερότητες της Κίνας ενδέχεται να καταστήσουν τους κανόνες, που θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2026, ιδιαίτερα σκληρούς.

«Οι αλυσίδες εφοδιασμού στην Κίνα είναι τόσο αδιαφανείς», εξήγησε ο Adrian Zenz του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Victims of Communism Foundation. «Εάν δεν μπορείτε πλέον να διαχωρίσετε τις αλυσίδες εφοδιασμού και άλλα ζητήματα μεταξύ της Κίνας, της Σιντζιάνγκ και άλλων περιοχών της Κίνας, ίσως χρειαστεί να αποεπενδύσετε από ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.

Πως αναμένεται να επηρεαστεί η αλυσίδα εφοδιασμού ηλιακών πάνελ

Οι ακτιβιστές τονίζουν ότι ολόκληρη η κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού ηλιακών πάνελ θα πρέπει να επηρεαστεί από αυτό.

Σύμφωνα με την Chloe Cranston της Anti-Slavery International, ο νόμος «θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της εισόδου στην αγορά της ΕΕ προϊόντων που έχουν κατασκευαστεί με καταναγκαστική εργασία και, δεδομένης της εξάρτησης της ηλιακής βιομηχανίας από την περιοχή των Ουιγούρων, αυτό θα περιλαμβάνει πιθανότατα και ηλιακούς συλλέκτες».

«Από το 2023, η περιοχή των Ουιγούρων εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 35% του παγκόσμιου πολυπυριτίου, και αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις», δήλωσε ο Rushan Abbas, ο οποίος ίδρυσε το κίνημα Campaign for Uyghurs το 2017.

Το πολυσιλικόνιο είναι το βασικό υλικό των σύγχρονων ηλιακών συλλεκτών, το οποίο υφίσταται διάφορα στάδια επεξεργασίας, κυρίως στην Κίνα, προτού μετατραπεί σε έτοιμα ηλιακά κύτταρα που συναρμολογούνται για εγκατάσταση.

«Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι τέσσερις κορυφαίοι παραγωγοί πολυπυριτίου στην περιοχή παραδέχονται ανοιχτά ότι συμμετέχουν σε προγράμματα μεταφοράς εργασίας [που χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία]», πρόσθεσε.

Τι συμβαίνει αντ’ αυτού; «Υπάρχει διχασμός», εξήγησε ο Αμπάς. «Οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας δημιουργούν καθαρές αλυσίδες εφοδιασμού για πάνελ που συνήθως προορίζονται για την αγορά των ΗΠΑ, προκειμένου να συμμορφωθούν με τον νόμο περί πρόληψης της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων», εξήγησε.

Αυτή η «καθαρή» αλυσίδα εφοδιασμού θα μπορούσε επίσης να έρθει να εξυπηρετήσει την Ευρώπη. Αλλά θα έκανε ελάχιστα για την αντιμετώπιση των προφανών προβλημάτων.

Καθώς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζονται να ψηφίσουν τη θέση τους σχετικά με τον προτεινόμενο νόμο της ΕΕ για την απαγόρευση των προϊόντων που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία από την αγορά της ΕΕ, επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις τους.

Δεν είναι καθαρά θέμα αλτρουισμού 

Γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κατασκευαστών Ηλιακής Ενέργειας (ESMC) να συγκαλέσει ένα τέτοιο συνέδριο στο οποίο θα συγκεντρώνονταν οι πλέον ισχυροί αντίπαλοι της Κίνας στην ΕΕ;

Οι εταιρείες-μέλη της ESMC, οι οποίες αντιπροσωπεύουν παραγωγικές ικανότητες ηλιακών πάνελ περίπου 6 GW ετησίως, δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η ένωση ζήτησε «έκτακτα μέτρα», ενάντια στους κινέζους ανταγωνιστές που προσφέρουν φθηνότερες τιμές για ηλιακούς συλλέκτες παρόμοιας ποιότητας.

Για να σταματήσει η αιμορραγία, η ομάδα ζήτησε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ βραχυπρόθεσμη κρατική στήριξη για την αγορά απούλητων ευρωπαϊκών ηλιακών συλλεκτών που σκονίζονται στις αποθήκες.

Αλλά οι ενέσεις μετρητών δεν θα λύσουν το μακροπρόθεσμο πρόβλημα της βιομηχανίας: η Ευρώπη δεν είναι μια ανταγωνιστική τοποθεσία για την παραγωγή ηλιακών συλλεκτών. Στην έκθεσή του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2023, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι ένα ηλιακό πάνελ που παράγεται πλήρως στην Ευρώπη από την αρχή έως το τέλος θα είναι 140% ακριβότερο από το αντίστοιχο κινεζικό μέχρι το 2028.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που φοβούνται να θέσουν σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους, διστάζουν να επιβάλουν νέο γύρο δασμών αντιντάμπινγκ. Η πράσινη νομοθέτης της ΕΕ Άννα Καβαζίνι, η οποία υπερασπίζεται τους εγχώριους κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων, δήλωσε ότι «η Επιτροπή φάνηκε τόσο αδρανής σε αυτή τη συζήτηση».

Σύμφωνα με την ηλιακή βιομηχανία, ο συμφωνημένος νόμος για την επανατοποθέτηση καθαρών βιομηχανιών στην Ευρώπη μπορεί να μην τσιμπήσει αρκετά γρήγορα. Εναπόκειται στην επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει αυτόν τον κύκλο.