Μακριά φαίνεται πως βρίσκεται η εκπλήρωση του στόχου της κυριαρχίας των αντλιών θερμότητας στην αγορά θέρμανσης της Γερμανίας.

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις θέρμανσης για το 2023, τα οποία διαθέτει αποκλειστικά η Welt, δείχνουν ότι τα συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο παραμένουν best seller και μάλιστα με αυξητική τάση.

Αντίθετα, η ανάπτυξη των αντλιών θερμότητας είναι απογοητευτική και αυτό παρά το γεγονός ότι από το 2022 στη θέση του Υπουργού Οικονομίας κάθεται ένας πολιτικός προερχόμενος από το κόμμα των Πρασίων (Ρόμπερτ Χάμπεκ).

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά τα στοιχεία από την ένωση του κλάδου BDH (Oμοσπονδιακός Σύνδεσμος της Βιομηχανίας Θέρμανσης), καθώς μετά από μια πτώση το 2022, οι πωλήσεις λεβήτων αερίου αυξήθηκαν και πάλι απότομα πέρυσι σε ένα αριθμό ρεκόρ 790.500 πωληθέντων λεβήτων, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση 32%.

Οι πωλήσεις της θέρμανσης με πετρέλαιο, η οποία αποδοκιμάζεται ιδιαίτερα από τους υπέρμαχους της προστασίας του κλίματος, διπλασιάστηκαν ακόμη και σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τις 112.500.

Το ισοζύγιο δείχνει μια βαθιά αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, τον νόμο για την ενέργεια στα κτίρια και το χάος των επιδοτήσεων.

Πέρυσι, οι πελάτες επέλεξαν τη δοκιμασμένη τεχνολογία: το 2022, το 66% των συστημάτων θέρμανσης που καίνε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης εξακολουθούσαν να έχουν ζήτηση.

Ωστόσο, το 2023, το 70% των πωλούμενων γεννητριών θερμότητας τροφοδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα.

Η αντλία θερμότητας , χάρη στην πολιτική ώθηση η οποία της δίδεται, σημείωσε σημαντικό άλμα στις πωλήσεις κατά 51% σε 356.000 μονάδες.

Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τον προγραμματισμένο στόχο της γερμανικής κυβέρνησης για 500.000 πωλήσεις ετησίως. Και επιπλέον, είναι πιθανό να πρόκειται για μια μοναχική τιμή αιχμής: Υπάρχουν ήδη ενδείξεις για άλλη μια σημαντική πτώση των πωλήσεων αντλιών θερμότητας φέτος.

Παρ’ όλα αυτά, ο εκσυγχρονισμός στο λεβητοστάσιο σημείωσε σημαντική πρόοδο πέρυσι: ο αριθμός των πωληθέντων γεννητριών θερμότητας σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και ανήλθε σε 1,3 εκατομμύρια συσκευές. Η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων λεβήτων συμβάλλει ήδη σημαντικά στην προστασία του κλίματος. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Τεχνικών Υπηρεσιών Κτιρίων της Δρέσδης για λογαριασμό του BDH, μόνο με την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης σε υφιστάμενα κτίρια το περασμένο έτος εξοικονομήθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως.