O κόσμος θα πρέπει να επενδύσει 3,1 τρισ. δολάρια σε υποδομές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας πριν από το 2030, εάν θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2050, σύμφωνα την εταιρεία ερευνών Rystad Energy.

Η επένδυση αυτή θα επεκτείνει δραματικά τα παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτοντας 18 εκατομμύρια χιλιόμετρα συνδέσεων δικτύου και απαιτώντας τη χρήση σχεδόν 30 εκατομμυρίων τόνων χαλκού. Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο μια πρόκληση όσον αφορά την ικανότητα των δικτύων, καθώς η ταχεία κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συχνά υπερβαίνει την ικανότητα των δικτύων να λαμβάνουν ενέργεια από τα έργα αυτά, αναφέρει το pv-tech.org,η

Πέρυσι, η δεξαμενή σκέψης Ember σημείωσε ότι, μόνο στην Ευρώπη, η συνδεσιμότητα του δικτύου θα πρέπει να διπλασιαστεί τα επόμενα 15 χρόνια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ηπείρου για την κλιματική αλλαγή, και οι αναλυτές της Rystad συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση.

«Τα ώριμα δίκτυα επέτρεψαν την ταχεία επέκταση της ηλιακής και αιολικής ισχύος που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά πολλά εθνικά δίκτυα βρίσκονται τώρα κοντά ή στο σημείο όπου δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω συνδέσεις χωρίς αναβάθμιση ή επέκτασή τους», δήλωσε ο Edvard Christoffersen, ανώτερος αναλυτής της Rystad. «Τα ετήσια επίπεδα επενδύσεων πρέπει να αυξηθούν εάν πρόκειται να συνεχιστεί η τρέχουσα τάση ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η ανάγκη για πιο αποτελεσματικές συνδέσεις δικτύου στον τομέα της ηλιακής ενέργειας ειδικότερα έχει ήδη ενθαρρύνει τους κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Πέρυσι, η Cero Generation και η Enso Energy συνέδεσαν το πρώτο ηλιακό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου με το δίκτυο μεταφοράς υψηλής τάσης της χώρας, αντί για ένα τοπικό δίκτυο διανομής, και την προηγούμενη εβδομάδα, η ρουμανική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα σχέδιο διάταξης που θα επιτρέψει στα ηλιακά έργα με δυναμικότητα μεγαλύτερη του 1MW να συμμετέχουν σε ένα σύστημα που βασίζεται σε δημοπρασία για να ανταγωνιστούν για συνδέσεις δικτύου.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας (FERC) σημείωσαν ότι, μέχρι το τέλος του 2022, υπάρχουν περίπου 947 GW νέας ηλιακής παραγωγικής ικανότητας που αναμένουν τη σύνδεση στο δίκτυο, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο να στερηθούν τα νέα ηλιακά έργα τις ζωτικής σημασίας συνδέσεις στο δίκτυο.

Η έκθεση της Rystad υποδηλώνει ότι τα ηλιακά έργα, ωστόσο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανακούφιση αυτών των προβλημάτων, με αποκεντρωμένα έργα, όπως η ηλιακή ενέργεια στις στέγες, που προσφέρουν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις την ευκαιρία να λαμβάνουν ηλιακή ενέργεια χωρίς την ανάγκη ακριβής ή χρονοβόρας σύνδεσης με το δίκτυο.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης σημειώνει επίσης ότι, το 2020, τα εκτός δικτύου ηλιακά συστήματα και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει ενεργειακά αυτάρκεις περισσότερες από τις μισές από τις 41 εκατομμύρια ανεξάρτητες κατοικίες της Ευρώπης και η εκτός δικτύου ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών για την αναβάθμιση της ενεργειακής υποδομής της.