Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της TotalEnergies Πατρίκ Πουαγιέ, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, σύμφωνα με τις οποίες η κοινοπραξία του γαλλικού ομίλου με την ιταλική ΕΝΙ θέλει να βγάλει «το ταχύτερο δυνατό» στην αγορά το φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Κρόνος» στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ.
Ακολούθησαν οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Παπαναστασίου σύμφωνα με τις οποίες η κοινοπραξία ΕΝΙ – TotalEnergies θα είναι αυτή που θα διαθέσει πρώτη στην αγορά κυπριακό φυσικό αέριο από το «οικόπεδο 6» στο οποίο έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο επιτυχημένες γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου οι πρώτες ποσότητες αερίου θα διατεθούν στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027 ανάλογα με το πλάνο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κοινοπραξία υπό την ΕΝΙ. Οι συνολικές εκτιμώμενες ποσότητες του κοιτάσματος «Κρόνος» υπολογίζονται σε 2,5 τρισεκ. κυβικά πόδια δηλαδή περίπου 70 δισ. κυβικά μέτρα (bcm).
Όπως μετέδωσε και το Reuters, ενώ η Κύπρος ανακάλυψε το πρώτο κοίτασμα φυσικού αερίου το 2011 («Αφροδίτη» που έχει παραχωρηθεί στην αμερικανική Chevron) τελικά θα είναι ένα κοίτασμα που ανακαλύφθηκε το 2022 αυτό που θα βγει πρώτο στη διεθνή αγορά. Το πιθανότερο σχέδιο της ΕΝΙ είναι η μεταφορά του αερίου, με υποθαλάσσιο αγωγό, στις εγκαταστάσεις του αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr, που επίσης εκμεταλλεύεται ο ιταλικός όμιλος, που βρίσκονται περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά. Οι εγκαταστάσεις του Zohr συνδέονται με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στη Νταμιέτα της Αιγύπτου που διαχειρίζεται η ΕΝΙ. Οι Ιταλοί θα μπορούσαν να μεταφέρουν επίσης στη Νταμιέτα και το αέριο από τα κοιτάσματα «Καλυψώ» (18 – 57 δισ. bcm) και «Ζεύς» (57 – 85 bcm) που επίσης βρίσκονται στο «οικόπεδο 6».
Εκτός από τις συγκεκριμένες ποσότητες, στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν εντοπιστεί και τα κοιτάσματα «Αφροδίτη» (102 – 170 bcm) και «Γλαύκος» (85 – 113 bcm). Από το 2007 η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης στις περισσότερες από τις 13 θαλάσσιες περιοχές της ΑΟΖ στα νότια της χώρας. Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο Reuters πως ενεργειακοί όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των δικαιωμάτων σε «ένα ή δύο» θαλάσσιες περιοχές που δεν έχουν ήδη παραχωρηθεί. Πρόσθεσε πως ενδεχομένως δε χρειάζεται διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση των συγκεκριμένων «οικοπέδων» στην περίπτωση που αποτελούν συνέχεια υφιστάμενων παραχωρήσεων με ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά.
Για το θέμα της «Αφροδίτης» και τη διαμάχη με την Chevron για το μοντέλο αξιοποίησης η κυπριακή πλευρά επιμένει στην πλωτή εξέδρα παραγωγής όπως είχε συμφωνηθεί το 2019. Η κοινοπραξία υπό τον αμερικανικό όμιλο θα παρουσιάσει το νέο της σχέδιο αξιοποίησης στα τέλη Μαρτίου. Οι Αμερικανοί θέλουν να επενδύουν τα λιγότερα δυνατά κεφάλαια στην ΑΟΖ Κύπρου και να μεταφέρουν το φυσικό αέριο της «Αφροδίτη» σε σταθμό υγροποίησης της Αιγύπτου.