Η Equinor ASA, η BP Plc και η Shell Plc ήταν μεταξύ των εταιρειών που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε δημοπρασία για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο σταθερής βάσης της Νορβηγίας, σε μια εποχή που η εκτίναξη του κόστους εμποδίζει τη βιωσιμότητα των αιολικών φιλοδοξιών της χώρας των 30 γιγαβάτ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πλειστηριασμός θα αποτελέσει «ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για την υλοποίηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Terje Aasland στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Οι πέντε εταιρείες που πρόκειται να λάβουν μέρος «έχουν τα κατάλληλα προσόντα για να το ακολουθήσουν και να το υλοποιήσουν. Αναμένουμε από αυτές που έχουν τώρα προεπιλεγεί να κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να συμμετάσχουν στη δημοπρασία».

Μεταξύ των άλλων εταιρειών που επιλέχθηκαν ήταν η Norseman wind, η οποία υποστηρίζεται από την Energie Baden-Wuerttemberg AG, η Statkraft AS, η RWE AG, η Parkwind και η Ingka, ο επενδυτικός βραχίονας του μεγαλύτερου ομίλου λιανικής πώλησης Ikea. Η Hydroelectric Corporation και η κινεζική Mingyang Smart Energy δεν θα λάβουν μέρος στη δημοπρασία.

Η φιλοδοξία της Νορβηγίας να μεταφράσει πέντε δεκαετίες ανάπτυξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα σε επιτυχία στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία έρχεται σε μια εποχή που οι προγραμματιστές και οι προμηθευτές αιολικών έργων παγκοσμίως αγωνίζονται να καταστήσουν τα νέα έργα κερδοφόρα. Ο στόχος είναι να καλυφθούν περίπου 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3,7 εκατομμύρια στρέμματα) της θαλάσσιας περιοχής της Νορβηγίας έως το 2040, παράγοντας την ίδια ποσότητα ενέργειας με την τεράστια υφιστάμενη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρώτη δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών της χώρας για την ανάπτυξη της νότιας Βόρειας Θάλασσας ΙΙ θα ανοίξει στις 18 Μαρτίου και θα ακολουθήσει το αγγλικό μοντέλο, όπου οι υποψήφιοι ανταγωνίζονται για κρατική στήριξη υποβάλλοντας ολοένα και χαμηλότερες προσφορές μέχρι να απομείνει μία, δήλωσε το υπουργείο. Ο νικητής πρέπει να υπογράψει δεσμευτική σύμβαση εντός τεσσάρων εβδομάδων από την ολοκλήρωση της δημοπρασίας ή να πληρώσει πρόστιμο 400 εκατομμυρίων κορονών (38 εκατομμύρια δολάρια).

Η κυβέρνηση έχει θέσει ανώτατο όριο 23 δισ. κορώνες σε διάστημα 15 ετών για να στηρίξει την ανάπτυξη του έργου. Η επένδυση που απαιτείται για την κατασκευή του θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 80 δισεκατομμύρια κορώνες, ανέφερε την Παρασκευή το E24, επικαλούμενο τον επικεφαλής της SEB για τη χρηματοδότηση έργων και υποδομών Simon Joneklav.