Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών πάνελ στον κόσμο, η κινεζική Longi προειδοποίησε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να επιβραδύνουν την απεξάρτηση των οικονομιών τους από τον άνθρακα εάν περιορίσουν τις κινεζικές εταιρείες από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Κίνα κυριαρχεί στην κατασκευή ηλιακών πάνελ, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής μετά από δεκαετίες βαθιάς κρατικής υποστήριξης, ταχείας αύξησης της εγχώριας ζήτησης και έντονου τοπικού ανταγωνισμού.

Ωστόσο, οι δυτικοί πολιτικοί και βιομηχανικοί ηγέτες έχουν ζητήσει μεγαλύτερη ποικιλομορφία στον εφοδιασμό εν μέσω μιας πληθώρας κινεζικών εισαγωγών, καθώς και εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια σχετικά με τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα και χρησιμοποιούνται σε κρίσιμες υποδομές.

Ο Dennis She, αντιπρόεδρος της Longi Green Energy Technology, η οποία κατέχει περίπου το 20% της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών μονάδων, δήλωσε στους Financial Times ότι οι δυτικές χώρες θα «επιβραδύνουν τουλάχιστον» τη μετάβασή τους από τα ορυκτά καύσιμα, εάν περιορίσουν τις κινεζικές προμήθειες ηλιακής ενέργειας. Προειδοποίησε επίσης ότι το κόστος των ηλιακών πάνελ που παράγονται χωρίς κινεζική συμμετοχή σε χώρες όπως οι ΗΠΑ θα ήταν διπλάσιο.

Η Ευρώπη παράγει λιγότερο από το 3% των ηλιακών συλλεκτών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της να παράγεται το 42,5% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Δυτικός προστατευτισμός

Οι προειδοποιήσεις έρχονται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης δυτικής ανησυχίας ότι οι επιδοτήσεις του Πεκίνου για τις βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας – οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την αιολική ενέργεια, τις μπαταρίες και τα ηλεκτρικά οχήματα – έχουν ενισχύσει την κινεζική παραγωγική ικανότητα πολύ πέρα από τα επίπεδα που απαιτούνται για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, οδηγώντας σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, καθώς τα κινεζικά εργοστάσια κατακλύζουν πλέον τις διεθνείς αγορές με εξαγωγές.

Τον περασμένο μήνα, μια διακομματική ομάδα γερουσιαστών των ΗΠΑ κάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ηλιακής ενέργειας κινεζικής κατασκευής. Τα έντονα επιδοτούμενα προϊόντα πλήττουν τις αμερικανικές προσπάθειες για «επανατοποθέτηση» της εγχώριας παραγωγής, είπαν, προσθέτοντας ότι η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας αποτελεί «υπαρξιακή απειλή» για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σε απάντηση στον δυτικό προστατευτισμό, η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας, η οποία έχει αντέξει αρκετούς γύρους δασμών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια, επεκτείνει όλο και περισσότερο το κατασκευαστικό της αποτύπωμα πιο κοντά σε υπεράκτιους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ορισμένες απόπειρες μετατόπισης της παραγωγής στη νοτιοανατολική Ασία έχουν θεωρηθεί στις ΗΠΑ ως μέσο για την παράκαμψη των περιορισμών. Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας θυγατρικής της Longi, έχουν κριθεί ένοχες στις ΗΠΑ για τη χρήση ξένης παραγωγής για την παράκαμψη των δασμών σε εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής.

Η Longi κατασκευάζει τα περισσότερα προϊόντα της στην Κίνα, αλλά διαθέτει επίσης εργοστάσια στο Βιετνάμ και στη νότια πολιτεία Sarawak της Μαλαισίας, ενώ σχεδιάζει ένα νέο εργοστάσιο στην Ινδία.

Για να μετριάσει τον επιδεινούμενο γεωπολιτικό κίνδυνο, είπε, η Longi προσπαθεί όλο και περισσότερο να συνεργαστεί με χώρες, μεταξύ άλλων μέσω τοπικών εταίρων κοινοπραξιών, για να δημιουργήσει περισσότερη παραγωγική ικανότητα ηλιακής ενέργειας.

Αυτό περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, όπου ο εισηγμένος στη Σαγκάη όμιλος έχει δημιουργήσει κοινοπραξία με την Invenergy στο Οχάιο. Η Longi βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την είσοδο στη Σαουδική Αραβία μέσω ενός τοπικού εταίρου.

Mackenzie: Η Κίνα θα συνεχίσει να ηγείται της ηλιακής τεχνολογίας

Η Wood Mackenzie, μια συμβουλευτική εταιρεία στον τομέα της ενέργειας, έχει προβλέψει ότι μετά από επενδύσεις αξίας άνω των 130 δισ. δολαρίων μόνο πέρυσι, η Κίνα θα συνεχίσει να ηγείται της ηλιακής τεχνολογίας και να κυριαρχεί σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ηλιακού πολυσιλικονίου, πλακιδίων, κυττάρων και μονάδων για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον.

Πέρυσι, το κόστος παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Κίνα μειώθηκε κατά περισσότερο από 40% σε περίπου 15 σεντς ανά βατ, σε σύγκριση με 30 σεντς στην Ευρώπη και 40 σεντς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Wood Mackenzie. Η πτώση οφείλεται εν μέρει στο χαμηλότερο κόστος υλικών και στην υπερπροσφορά.

Το τρέχον ποσοστό χρησιμοποίησης του εργοστασίου της Longi έχει πέσει στο 70 με 80 τοις εκατό εν μέσω της υπερπροσφοράς, αλλά αναμένει ότι η ενοποίηση του κλάδου και η αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια θα τη βοηθήσουν να κερδίσει μερίδιο αγοράς και να βελτιώσει την κερδοφορία της.

«Οι μικροί παίκτες, ή οι νέοι παίκτες από άλλους κλάδους, θα εξαφανιστούν από την αγορά . Δεν μπορώ να σας πω τον ακριβή αριθμό, αλλά οι εταιρείες δεύτερης και τρίτης βαθμίδας, οι περισσότερες εταιρείες, στην πραγματικότητα, κινδυνεύουν».