Μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε την πρώτη μπαταρία με βάση το ασβέστιο που μπορεί να φορτίσει και να εκφορτίσει εντελώς 700 φορές σε θερμοκρασία δωματίου, παρέχοντας ενδεχομένως μια φθηνότερη και πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης πιστεύει ότι η εφεύρεσή τους θα μπορούσε να μετατρέψει τη χημεία ασβεστίου σε μια «πολλά υποσχόμενη, βιώσιμη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας».

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, οι Κινέζοι επιστήμονες έχουν επίσης ενσωματώσει τη συσκευή τους ασβεστίου-οξυγόνου σε ίνες για να δημιουργήσουν μια εύκαμπτη υφασμάτινη μπαταρία που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα smartphone, σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Οι Κινέζοι επιστήμονες λένε ότι τα συστήματα ασβεστίου-οξυγόνου (Ca-O2) παρουσιάζουν την υψηλότερη θεωρητική ενεργειακή πυκνότητα μεταξύ των παραλλαγών μπαταριών με βάση το ασβέστιο, επειδή το καύσιμο προέρχεται από το οξυγόνο του αέρα και όχι από κάποιο υλικό που είναι αποθηκευμένο στο εσωτερικό του.

Οι επιδόσεις και η χωρητικότητα της νέας μπαταρίας παραμένουν περιορισμένες, αλλά οι Κινέζοι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να βελτιωθούν μέσω περαιτέρω μηχανικής, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι οι πλέον διαδεδομένες παγκοσμίως λόγω της υψηλής ενεργειακής πυκνότητάς τους (ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας σε σχέση με το βάρος ή το μέγεθος).

Η αυξανόμενη ζήτηση για μπαταρίες θα προκαλέσει ελλείψεις λιθίου τις επόμενες δεκαετίες

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, δεδομένου ότι το ασβέστιο είναι έως και 2.500 φορές πιο άφθονο στη Γη από το λίθιο, η νέα μπαταρία προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση με πιθανώς συγκρίσιμη ενεργειακή πυκνότητα.

Η παγκόσμια τάση της αυξανόμενης ζήτησης μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και συσκευές, νοικοκυριά και ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας πρόκειται να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις στην προσφορά λιθίου τις επόμενες δεκαετίες.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα λιθίου και άλλων στρατηγικών ορυκτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε μια νέα νομοθεσία που θα της επιτρέπει να τα προμηθεύεται μέσω συμφωνιών με φιλικές τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων και για αμφιλεγόμενα και δυνητικά επιβλαβή έργα εξόρυξης λιθίου.