Σε ελεύθερη πτώση είναι από την αρχή του 2024 οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στην ευρωπαϊκή αγορά (European Union Allowances – EUAs), ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων αυξάνουν συνεχώς τα πτωτικά πονταρίσματα, βλέποντας περαιτέρω απώλειες έως 50% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς (λήξεως Δεκεμβρίου 2024) υποχώρησε χθες σε νέο χαμηλό διετίας, τα 55,45 ευρώ/τόνος, για να ανακάμψει αργότερα πάνω από τα 56 ευρώ. Από την αρχή του έτους σημειώνει απώλειες 27%.

Η αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου (βρίσκονται πλέον στα 25 ευρώ) και την ανάκαμψη της παραγωγής ρεύματος από πυρηνικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, θα εντείνει την πίεση στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων, σχολίασε στο Bloomberg ο βετεράνος επενδυτής Per Lekander, επικεφαλής της Clean Energy Transition LLP.

Με βάση αυτή τη δυναμική και καθώς αυξάνεται η προσφορά στην αγορά, η τιμή των δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι 35 ευρώ/τόνος, πρόσθεσε. «Η τιμή πηγαίνει αρκετά χαμηλότερα. Βραχυπρόθεσμα, η ζήτηση για δικαιώματα θα είναι εξαιρετικά αδύναμη», σημείωσε.