Όταν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ανέλαβαν για πρώτη φορά δεσμεύσεις για την ευθυγράμμιση των χαρτοφυλακίων τους με καθαρές μηδενικές εκπομπές, ως επί το πλείστον παρέκαμψαν το ακανθώδες ζήτημα του Scope 3. Τρία χρόνια μετά, ένα κύμα κανονισμών και δημόσιου ελέγχου ωθεί τους επενδυτές να αντιμετωπίσουν αυτό που μια μονάδα του London Stock Exchange Group αποκαλεί «ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στη χρηματοδότηση του κλίματος».
Οι εκπομπές Scope 3 είναι αυτές που παράγονται από τους πελάτες και την αλυσίδα εφοδιασμού μιας εταιρείας. Συνήθως αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του αποτυπώματος άνθρακα μιας εταιρείας. Σε ορισμένες από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος.
Η έννοια δεν είναι καινούργια, αλλά υπάρχει μια ανανεωμένη επείγουσα ανάγκη μεταξύ των επενδυτών να επεξεργαστούν τις επιπτώσεις για τις εταιρείες στις οποίες επενδύουν – καθώς και τις δικές τους δεσμεύσεις για το κλίμα. Ο επείγων αυτός χαρακτήρας έρχεται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών σηματοδοτούν ότι οι υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις Scope 3 είναι στον ορίζοντα για τις εταιρείες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει επίσης συζητήσει κατά πόσον οι μεγάλες εταιρείες εκπομπών θα πρέπει να υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις εκπομπές Scope 3.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή (IIGCC) εξήγησε συνοπτικά γιατί είναι σημαντική: «Χωρίς την αναγνώριση των εκπομπών Scope 3 μιας εταιρείας, δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε πλήρως τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή». Η IIGCC πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολυάριθμες πρακτικές προκλήσεις για την ορθή αναφορά και τον υπολογισμό των αριθμών Scope 3, και αυτά είναι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.
Scope 3 Conundrum
Αυτό είναι που η FTSE Russell, η μονάδα δεικτών και συγκριτικών στοιχείων της LSEG, αποκαλεί «Scope 3 Conundrum» (=Το αίνιγμα των εκπομπών Scope 3). Η ενσωμάτωση των εκπομπών της αλυσίδας αξίας είναι «απαραίτητη για μια ξεκάθαρη αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων για τις εταιρείες», αλλά η ενσωμάτωση των δεδομένων Scope 3 στην ανάλυση χαρτοφυλακίου και στις επενδυτικές αποφάσεις «συχνά παρεμποδίζεται» από την πολυπλοκότητα της λογιστικής Scope 3. Η πολυπλοκότητα αυτή προκαλείται από τα χαμηλά ποσοστά αποκάλυψης, τη μεταβλητή ποιότητα των δεδομένων και την κακή συγκρισιμότητα, σύμφωνα με την έκθεση.
«Από τη μία πλευρά, είναι πραγματικά κρίσιμο- χρειαζόμαστε αυτά τα δεδομένα και πρέπει να τα κατανοήσουμε και να τα συμπεριλάβουμε στην επενδυτική διαδικασία, όχι μόνο επειδή υπάρχουν πραγματικοί επιχειρηματικοί και κανονιστικοί κίνδυνοι που συνδέονται με αυτές τις εκπομπές Scope 3», δήλωσε ο Jaakko Kooroshy, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας βιώσιμων επενδύσεων στο FTSE Russell. «Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε πραγματικά τα ώριμα σύνολα δεδομένων για να το κάνουμε αυτό».
Δυσκολίες στην εκτίμηση των εκπομπών Scope 3
Η FTSE Russell διαπίστωσε ότι μόλις το 45% των 4.000 μεσαίου και μεγάλου μεγέθους εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών του δείκτη FTSE All-World Index δημοσιοποιούν δεδομένα Scope 3, και λιγότερες από τις μισές από αυτές το κάνουν για τις πιο σημαντικές κατηγορίες εκπομπών στον τομέα τους.
Και ακόμη και όταν τα δεδομένα υπάρχουν, το να γίνουν χρήσιμα για επενδυτικούς σκοπούς είναι εντελώς διαφορετικό θέμα, σύμφωνα με τον Lucian Peppelenbos, στρατηγικό σύμβουλο για το κλίμα στην ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Robeco, ο οποίος είναι επίσης συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας του IIGCC για το Scope 3.
Ένα πρόβλημα είναι ότι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρότυπο εθελοντικής αναφοράς εκπομπών, το Πρωτόκολλο GHG, δεν σχεδιάστηκε αρχικά με γνώμονα τους επενδυτές. (Το πρωτόκολλο εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και χωρίζει τις Scope 3 σε 15 κατηγορίες, που κυμαίνονται από τις εκπομπές που προκύπτουν από τα αγοραζόμενα αγαθά και υπηρεσίες, μέχρι τα επαγγελματικά ταξίδια και την επεξεργασία των πωλούμενων προϊόντων).
Σε αντίθεση με τις εκπομπές Scope 1 και 2, οι οποίες προέρχονται από την ίδια τη δραστηριότητα μιας εταιρείας και από την αγοραζόμενη ενέργεια, η ακριβής εκτίμηση των Scope 3 είναι πολύ πιο δύσκολη.
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι όταν οι επενδυτές της πρωτοβουλίας Net Zero Asset Managers θέτουν στόχους για την ευθυγράμμιση των χαρτοφυλακίων τους με καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, απαιτείται να λαμβάνουν υπόψη τους τις εκπομπές Scope 3 μόνο «στο μέτρο του δυνατού». Πολλοί από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην πρωτοβουλία των 57 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να προσθέσουν Scope 3 καθώς βελτιώνεται η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των δεδομένων για τις εκπομπές.
Η Ella Sexton, ανώτερη διευθύντρια για την εφαρμογή της στρατηγικής για το κλίμα στο IIGCC, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ομάδα εργασίας υπό τη συμπροεδρία της Robeco και της HSBC Asset Management θα παράσχει σύντομα «κάποια σαφήνεια ως προς το πώς και πού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι εκπομπές Scope 3 στην υποβολή εκθέσεων και στους στόχους με τρόπο που να δίνει κίνητρα για πραγματική δράση για το κλίμα και όχι μόνο στα χαρτιά».