Οι Πολωνοί αγρότες σχεδιάζουν πλήρη αποκλεισμό όλων των συνοριακών διαβάσεων με την Ουκρανία στις 20 Φεβρουαρίου, δήλωσε την Τρίτη ένα συνδικάτο. Οι Πολωνοί αγρότες κλιμακώνουν την πολύμηνη απεργία τους που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες αφήνουν τους αγρότες ευάλωτους στα κόστη της πράσινης μετάβασης, όπως γράφει το Reuters.

Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που τους επιβάλλουν τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για την αύξηση του κόστους και τον αθέμιτο, όπως λένε, ανταγωνισμό από το εξωτερικό, ιδίως από την Ουκρανία.

Στην Πολωνία, οι αγρότες έχουν εκφράσει ιδιαίτερα την άποψή τους για τον αντίκτυπο των φθηνών εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία. Ξεκίνησαν 30ήμερη απεργία την περασμένη Παρασκευή με αποτέλεσμα να αποκλείσουν δρόμους σε όλη τη χώρα καθώς και συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία.

«Στις 20 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της 30ήμερης γενικής απεργίας των αγροτών, ανακοινώνουμε ότι όλες οι δραστηριότητες διαμαρτυρίας θα επικεντρωθούν σε πλήρη αποκλεισμό όλων των συνοριακών διαβάσεων μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας και σε διαμαρτυρίες στο πεδίο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση αγροτών Solidarity.

«Δεν θα αποκλειστούν μόνο τα συνοριακά περάσματα, αλλά και οι κόμβοι επικοινωνίας και οι δρόμοι πρόσβασης σε σιδηροδρομικούς σταθμούς μεταφόρτωσης και θαλάσσια λιμάνια».
Μια προαναγγελθείσα «πορεία αστέρων» την ίδια ημέρα θα δει τους αγρότες να κατεβαίνουν στη Βαρσοβία από όλες τις κατευθύνσεις.

Εν τω μεταξύ, στην Τσεχική Δημοκρατία, το Αγροτικό Επιμελητήριο της χώρας, δήλωσε ότι στις 22 Φεβρουαρίου ομάδες αγροτών από όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη θα συγκεντρωθούν στα σύνορα των χωρών τους για μια κοινή ημέρα διαμαρτυρίας.