Η Βουλγαρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για να συνεργαστούν για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού (NPP) στη θέση του υφιστάμενου NPP Κοζλοντούι και για το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας.
Ο βοηθός υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ για διεθνείς υποθέσεις Άντριου Λάιτ και ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για τη συνεργασία στην ανάπτυξη του πολιτικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας και ενδεχομένως άλλες μορφές συνεργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας, όπως οι ΗΠΑ και η Βουλγαρία θα αποφασίσουν, δήλωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βουλγαρικής κυβέρνησης, το έγγραφο βασίζεται σε απόφαση της Εθνοσυνέλευσης από τον Ιανουάριο του 2023 για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και τη σύναψη διακυβερνητικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στον NPP Κοζλοντούι, με τεχνολογία AP1000.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η Βουλγαρία κάλεσε πρόσφατα δυνητικούς εργολάβους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού με τεχνολογία AP1000 στη βορειοδυτική Βουλγαρία.
Η συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένη συνεργασία για το έργο κατασκευής του νέου πυρηνικού σταθμού, καθώς και για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων, τη διαχείριση αποβλήτων, τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας, την κατάρτιση και την ανταλλαγή προσωπικού και γνώσεων, καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο, πρόσθεσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης συνεργασία σε ρυθμιστικά θέματα, με βάση συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ του Οργανισμού Ρύθμισης Πυρηνικών Θεμάτων της Βουλγαρίας και της Επιτροπής Ρύθμισης Πυρηνικών Θεμάτων των ΗΠΑ.
Οι δύο χώρες θα συστήσουν μια διευθύνουσα επιτροπή για το συντονισμό και τη διαχείριση των κοινών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της συμφωνίας, δήλωσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, η συμφωνία δημιουργεί ένα πλαίσιο για τη συνεργασία των δύο χωρών καθώς η Βουλγαρία αναπτύσσει το πολιτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.
«Με τη συμφωνία αυτή, εργαζόμαστε ενεργά για την επίτευξη του κοινού μας στόχου για ένα ασφαλέστερο, καθαρότερο και πιο βιώσιμο μέλλον και για την παροχή προσιτής και ασφαλούς ενέργειας», σημείωσε ο υπουργός Ράντεφ.