Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να βοηθήσει χώρες εκτός του μπλοκ να δημιουργήσουν λειτουργικές αγορές άνθρακα, με την ελπίδα να προωθήσει το διεθνές εμπόριο των συστημάτων εκπομπών CO2, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής του μπλοκ.

Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) της ΕΕ, το οποίο απαιτεί από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τις βιομηχανίες στην Ευρώπη να πληρώνουν για κάθε μετρικό τόνο CO2 που εκπέμπουν, είναι η μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο με βάση την αξία των συναλλαγών, αξίας περίπου 751 δισεκατομμυρίων ευρώ (804,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων) πέρυσι.

Ο επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα, Wopke Hoekstra, δήλωσε ότι η ενθάρρυνση χωρών εκτός της ΕΕ να δρομολογήσουν παρόμοια συστήματα θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο των προσπαθειών της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια.

«Θα δούμε περισσότερες αγορές άνθρακα και τελικά θα πρέπει επίσης να συνδέσουμε αυτές τις αγορές άνθρακα», δήλωσε ο Hoekstra σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δρομολογήσει μια ειδική ομάδα εργασίας που θα προσφέρει προσωπικό για να βοηθήσει στην έναρξη αγορών άνθρακα. Εκτός της ΕΕ, η Κίνα, η Καλιφόρνια και η Βρετανία έχουν ήδη λειτουργικές αγορές άνθρακα.

Ωστόσο, με διαφορές μεταξύ των συστημάτων – όσον αφορά την τιμή του CO2, τον σχεδιασμό ή τους τομείς που καλύπτονται – έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος όσον αφορά τη σύνδεσή τους και τη δυνατότητα εμπορίας των εκπομπών CO2 μεταξύ των χωρών.

Η ΕΕ προκάλεσε αναστάτωση σε ορισμένες χώρες με το σχέδιό της να προσδώσει διεθνή διάσταση στις πολιτικές της για την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επιβάλλοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως εισφορά άνθρακα στις εισαγωγές αγαθών, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο, από το 2026.

Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι οι εισαγωγές από χώρες με πολιτικές τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συγκρίσιμες με αυτές της Ευρώπης μπορούν να μειώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της εισφοράς – η οποία, σύμφωνα με την ΕΕ, είναι απαραίτητη για να θέσει τους ξένους παραγωγούς σε ισότιμη βάση με τις τοπικές βιομηχανίες που πρέπει να αγοράζουν άδειες από την αγορά άνθρακα της ΕΕ όταν ρυπαίνουν.

Ο Hoekstra δήλωσε ότι μέρος της «φασαρίας» σχετικά με την εισφορά της ΕΕ για τα σύνορα άνθρακα (CBAM) ήταν μια προσπάθεια να τεθεί η ΕΕ σε άμυνα, αλλά δήλωσε ότι οι χώρες προετοιμάζονται να προσαρμοστούν στην πολιτική αυτή.