Επί επτά χρόνια, το γερμανικό κοινό δεν έχει δει πολλά πράγματα από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen AG, Μάρτιν Βίντερκορν. Ωστόσο την Τετάρτη, ο πρώην επικεφαλής της VW θα καθίσει στο εδώλιο του Braunschweig για να μιλήσει δημόσια για πρώτη φορά από το 2017 για τον ρόλο του σε ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα στη γερμανική ιστορία.

Ο Βίντερκορν καταθέτει στο πλαίσιο αγωγής επενδυτών ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σκάνδαλο ντίζελ της VW, στο οποίο η εταιρεία χρησιμοποίησε παραπλανητικό λογισμικό για να υπονομεύσει τις δοκιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την εσπευσμένη αποχώρηση του 76χρονου από την εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το ερώτημα που παραμένει είναι τι γνώριζε τότε ο Βίντερκορν για το λογισμικό των κινητήρων ντίζελ της VW. Στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση σε κοινοβουλευτική έρευνα για την απάτη, αρνήθηκε κάθε ευθύνη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος αναμένεται να κάνει μια δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση αυτή την εβδομάδα, όταν θα γίνει ο τελευταίος από τους 86 μάρτυρες που θα καταθέσουν στην αγωγή τύπου ομαδικής αγωγής. Οι πρώην ηγέτες της VW, Μάρτιν Ντίες και Μάικλ Μούλερ έχουν ήδη καταθέσει. Η αγωγή υποβλήθηκε από επενδυτές που ισχυρίζονται ότι η VW άργησε πολύ να τους ενημερώσει για την παραβατική συμπεριφορά στο σκάνδαλο ντίζελ, προκαλώντας απώλειες στην αξία των τίτλων τους.

Ενώ ο Ντίες και ο Μούλερ κλήθηκαν από τη VW να υπερασπιστούν την εταιρεία, τόσο η αυτοκινητοβιομηχανία όσο και οι επενδυτές όρισαν τον Βίντερκορν ως μάρτυρα για τις αντίστοιχες υποθέσεις τους. Η VW προσπαθεί να αποδείξει ότι η ηγεσία της εταιρείας δεν γνώριζε από νωρίς για τη συσκευή απενεργοποίησης, ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο.

Ο Βίντερκορν, μαζί με άλλους τέσσερις, κατηγορήθηκε το 2019 για απάτη επειδή φέρεται να είχε οχήματα της VW εξοπλισμένα με το παραπλανητικό λογισμικό. Ενώ οι κατηγορίες του Βίντερκορν διαχωρίστηκαν από την ομάδα λόγω ενός προβλήματος υγείας που τον κατέστησε ακατάλληλο να δικαστεί, η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021 και δεν διαφαίνεται τέλος.