Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα για να κατευθύνει τα ιδιωτικά κεφάλαια σε βιώσιμες επενδύσεις, αλλιώς θα αποτύχει να επιτύχει τους στόχους για καθαρή μηδενική οικονομία, όπως προκύπτει από έγγραφο συζήτησης της ΕΕ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ ανέφερε στο άτυπο έγγραφο συζήτησης ότι οι ιδιωτικές πηγές θα πρέπει να παράσχουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

«Ενώ υπάρχουν κάποια πολλά υποσχόμενα απτά αποτελέσματα επί τόπου όσον αφορά τη ροή χρηματοδότησης προς δραστηριότητες που συμβάλλουν στην απαλλαγή της οικονομίας μας από τις ανθρακούχες εκπομπές, φαίνεται αβέβαιο αν οι τρέχουσες τάσεις θα είναι αρκετές για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων μας», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Ίσως είναι απαραίτητο να σκεφτούμε νέους τρόπους για να διευκολύνουμε τις επενδύσεις στους τομείς που μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά».

«Ίσως χρειαστούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθηθεί καλύτερα η κατεύθυνση και η ενίσχυση του αντίκτυπου των ιδιωτικών κεφαλαίων», προστίθεται, χωρίς να διευκρινίζεται περαιτέρω, καθώς αναζητούνται οι απόψεις των κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Το μπλοκ έχει ήδη εισαγάγει μια ταξινομία ή κατευθυντήριες γραμμές για τις βιώσιμες επενδύσεις, κανόνες για τα πράσινα ομόλογα, που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων, και υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) για τις εταιρείες προκειμένου να βοηθηθούν οι επενδυτές.

Οι κανόνες αυτοί θα συνεχίσουν να βελτιώνονται για ευρύτερη εφαρμογή σε ολόκληρη την οικονομία, δήλωσε η Επιτροπή στο έγγραφο συζήτησης για τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο εργασίας της για τη νέα πενταετή θητεία της από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για να ενθαρρύνει τις δεσμεύσεις για βιώσιμες επενδύσεις από ασφαλιστές και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Το έγγραφο της ΕΕ επισημαίνει επίσης τις ανησυχίες σχετικά με τις «διαρθρωτικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Παρά τις πολυετείς μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών, λίγοι παράγοντες της αγοράς δραστηριοποιούνται πέραν της εθνικής τους αγοράς.

Ο εθνικός χαρακτήρας των υποδομών της αγοράς, οι εθνικές διαφορές στην εποπτεία και την επιβολή της νομοθεσίας, τη φορολογία και τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, φαίνεται να «αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από το να αξιοποιήσουν το δυναμικό της ενιαίας αγοράς της ΕΕ», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ζητά από τα κράτη μέλη της ΕΕ απόψεις για την αντιμετώπιση των εμποδίων στην ενοποίηση σε ορισμένους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η ΕΕ ενέκρινε αυτόν τον μήνα νόμο για τον τερματισμό της μεγάλης εξάρτησης από την εκκαθάριση παραγώγων σε ευρώ σε ένα Λονδίνο μετά το Brexit.

Καθώς το Brexit δημιουργεί έναν μεγάλο ανταγωνιστή για την ΕΕ, οι Βρυξέλλες θέλουν να εντοπίσουν άλλους τομείς στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπου θα μπορούσαν να τερματίσουν την «υπερβολική εξάρτηση» από παρόχους τρίτων χωρών που θα μπορούσαν να «μειώσουν το γεωπολιτικό βάρος της ΕΕ».