Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οικοδεσπότης της περσινής συνόδου κορυφής COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι, και το Αζερμπαϊτζάν και η Βραζιλία, οικοδεσπότες των επόμενων δύο συνόδων κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσαν την Τρίτη ότι θα συνεργαστούν για να πιέσουν για πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Οι προετοιμασίες για τις συνομιλίες για το κλίμα του 2024 και του 2025 πραγματοποιούνται εν μέσω μιας πολιτικής απώθησης της δράσης για το κλίμα σε ορισμένες χώρες – ακόμη και όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά και τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται σχεδόν κάθε μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Η προεδρία της COP28 των ΗΑΕ δήλωσε την Τρίτη ότι οι οικοδεσπότες της συνόδου κορυφής θα σχηματίσουν μια τριμερή “τρόικα” που θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση της ανάληψης πιο φιλόδοξων δεσμεύσεων για τη μείωση του CO2 πριν από την προθεσμία της συνόδου κορυφής COP30 του 2025 στο Μπελέμ της Βραζιλίας.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τη δυναμική μας, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε το 1,5 C σε απόσταση αναπνοής», δήλωσε ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, πρόεδρος των ΗΑΕ στις περσινές διαπραγματεύσεις. Ο στόχος της συγκράτησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα καθορίστηκε στη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Στόχος της COP29 η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για το κλίμα

Το κύριο καθήκον της φετινής συνόδου κορυφής COP29 τον Νοέμβριο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν είναι να συμφωνηθεί ένας νέος παγκόσμιος στόχος για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για το κλίμα.

Ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες για το κλίμα προσβλέπουν ήδη στη σύνοδο κορυφής της Βραζιλίας το 2025 ως το επόμενο σημαντικό ορόσημο για την παγκόσμια διπλωματία για το κλίμα. Σχεδόν 200 χώρες καλούνται να υποβάλουν επικαιροποιημένες εθνικές δεσμεύσεις μείωσης του CO2 εγκαίρως για την COP30.

Ο επόμενος γύρος των κλιματικών στόχων των χωρών θεωρείται ως μια κρίσιμη τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από 1,5C, ένας στόχος που ξεφεύγει γρήγορα από την επίτευξη, καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σε μια χρονιά εκλογών, ορισμένοι πολιτικοί -από τον επικρατέστερο Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τα ακροδεξιά κόμματα που επιδιώκουν κέρδη στις επερχόμενες εκλογές της ΕΕ- έχουν πιέσει τις πολιτικές για το κλίμα καθώς φλερτάρουν τους ψηφοφόρους.