Η γαλλική κυβέρνηση μείωσε την Τρίτη κατά 20% την επιδότηση που μπορούν να λάβουν οι αγοραστές αυτοκινήτων με υψηλότερο εισόδημα για την αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, προκειμένου να μην υπερβεί τον προϋπολογισμό της για την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ένας κυβερνητικός κανονισμός μείωσε την επιδότηση από 5.000 ευρώ (5.386 δολάρια) σε 4.000 ευρώ για το 50% των αγοραστών αυτοκινήτων με το υψηλότερο εισόδημα, αλλά άφησε την επιδότηση για άτομα με χαμηλότερο εισόδημα στα 7.000 ευρώ.

«Τροποποιούμε το πρόγραμμα για να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους, αλλά με λιγότερα χρήματα», δήλωσε ο υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης Christophe Bechu στο γαλλικό ραδιόφωνο franceinfo.

Η Γαλλία δεν θέλει να υπερβεί τα 1,5 δισ. για τα EVs

Όπως και πολλές άλλες κυβερνήσεις, η Γαλλία έχει προσφέρει διάφορα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι δεν θα υπερβεί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ του προϋπολογισμού της για τον σκοπό αυτό, σε μια εποχή που οι συνολικοί στόχοι της για τις δημόσιες δαπάνες κινδυνεύουν.

Εν τω μεταξύ, οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών εταιρικών αυτοκινήτων καταργούνται, όπως και τα επιδόματα για την αγορά νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης για την αντικατάσταση παλαιότερων και πιο ρυπογόνων οχημάτων.

Ενώ η κυβερνητική επιδότηση αγοράς περιορίζεται, πολλές περιφερειακές κυβερνήσεις συνεχίζουν να προσφέρουν πρόσθετα επιδόματα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία στο παράδειγμα της περιοχής του Παρισιού μπορεί να κυμαίνονται από 2.250 έως 9.000 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα ενός ατόμου.

Η τελευταία κίνηση έρχεται αφού η κυβέρνηση σταμάτησε τη Δευτέρα για το υπόλοιπο του έτους ένα νέο πρόγραμμα για την επιδότηση των χαμηλόμισθων που μισθώνουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αφού η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ τα αρχικά σχέδια.

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη που περιορίζει τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς η Γερμανία τερμάτισε πρόωρα το πρόγραμμά της τον Δεκέμβριο, αφού η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της λόγω μιας απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου που επηρέασε τις δαπάνες για την πράσινη μετάβαση.