Οι νέοι κλιματικοί στόχοι της Κομισιόν, που κάνουν λόγο για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο 90% έως το 2040, έχουν προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα της ηπείρου. Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης E3G επισημαίνονται έξι ιδέες και τομείς ανησυχίας από τη σκοπιά της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Διαπίστωση 1: Οι κινητήριοι μοχλοί της απαλλαγής από τον άνθρακα αλλάζουν
Αν και η απαλλαγή από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή θα εξακολουθήσει να αποτελεί κρίσιμο στόχο καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η βιομηχανία και οι μεταφορές θα γίνουν οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί της απαλλαγής από τον άνθρακα στη δεκαετία του 2030.
Η τεχνολογική καινοτομία και το αυξανόμενο επιχειρηματικό ενδιαφέρον διευρύνουν ταχέως το πεδίο του τι θεωρείται εφικτό σε αυτούς τους τομείς.
Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για τη βελτίωση του πλαισίου πολιτικής ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων του 2040 στους τομείς αυτούς και να αποκομιστούν τα οφέλη της απαλλαγής από τον άνθρακα.
Διαπίστωση 2: Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές επιφέρει σαφή οφέλη
Η αρχή «πρώτα η ενεργειακή απόδοση» παραμένει κεντρική. Η ανακοίνωση αναμένει σημαντική συμβολή της ενεργειακής απόδοσης στην επίτευξη της απαλλαγής από τον άνθρακα, με αποτέλεσμα τη μείωση της διαθέσιμης ενέργειας κατά 30% μεταξύ 2021 και 2040.
Πέραν αυτού, η ανακοίνωση υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της απαλλαγής από τον άνθρακα, της ανταγωνιστικότητας και της συνολικής ανθεκτικότητας της οικονομίας. Επισημαίνει επίσης ότι η απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.
Αυτό δείχνει την ανάδυση μιας νέας αντίληψης για την ενεργειακή ασφάλεια, η οποία επικεντρώνεται στη μείωση της ζήτησης και στη μείωση των υπερβολικών εξαρτήσεων.
Διαπίστωση 3: Διόρθωση πορείας για το υδρογόνο, αλλά οι αβεβαιότητες παραμένουν
Στον τομέα της ενέργειας, η ανακοίνωση υποδεικνύει μια σαφή κατεύθυνση: σημαντική μείωση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, στο 12% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 και στο 3% έως το 2040. Αυτή θα αντικατασταθεί κυρίως από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου με CCS μετά το 2040.
Η ανάλυση αποσαφηνίζει ότι το υδρογόνο θα διαδραματίσει μόνο οριακό ρόλο στην οικοδόμηση της απαλλαγής από τον άνθρακα, αλλά παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με το είδος του υδρογόνου (ανανεώσιμο ή χαμηλού άνθρακα) που θα χρησιμοποιηθεί και ποια θα είναι τα κύρια κέντρα ζήτησης μέχρι το 2040.
Το βιομεθάνιο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αλλά οι προβλέψεις δεν κάνουν διάκριση μεταξύ ορυκτού αερίου και βιοαερίου. Η σαφήνεια όσον αφορά τα ποσοστά σταδιακής κατάργησης του ορυκτού αερίου και τις στρατηγικές κλιμάκωσης του βιομεθανίου είναι ζωτικής σημασίας για την καθοδήγηση των μελλοντικών ενεργειακών επενδύσεων και την ανάπτυξη υποδομών.
Λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη απεξάρτηση του κτιριακού τομέα από τον άνθρακα έως το 2040, είναι εξίσου επιτακτική ανάγκη να κατανοηθούν οι επιπτώσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, τα οποία θα μπορούσαν να καταστούν παρωχημένα λόγω της απουσίας ζήτησης φυσικού αερίου από τις κατοικίες.
Διαπίστωση 4: Η αυξημένη εξάρτηση από τη δέσμευση άνθρακα ενέχει κινδύνους
Οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα αντιμετωπίζονται ως «προσωρινή λύση» για την αντιμετώπιση των εκπομπών που δεν αντιμετωπίζονται με άλλα μέσα.
Ως αποτέλεσμα, η διόρθωση της πορείας του υδρογόνου οδήγησε σε μεγαλύτερο ρόλο για τη δέσμευση του άνθρακα σε σύγκριση με προηγούμενες πορείες, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ενέργειας.
Αυτό ασκεί πίεση στη δέσμευση άνθρακα για να αποδώσει (επιτέλους) και υπογραμμίζει τη σημασία της θέσπισης πλαισίων πολιτικής για τη διαχείριση του άνθρακα σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην πέσουν στην «παγίδα του υδρογόνου», δηλαδή να υπολογίζουν υπερβολικά σε μια λύση που συνοδεύεται από αβέβαιο κόστος και δεν έχει ακόμη αποδείξει την (τεχνική, πολιτική και κοινωνική) βιωσιμότητά της σε κλίμακα.
Για να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση, οι προσπάθειες δέσμευσης του άνθρακα θα πρέπει να επικεντρωθούν εκεί όπου υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα σε αποδεδειγμένες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των βελτιώσεων της αποδοτικότητας, της άμεσης ηλεκτροκίνησης και των επιλογών κυκλικής οικονομίας, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Διαπίστωση 5: Η κυκλικότητα και η δράση από την πλευρά της ζήτησης παραμένουν ανεκμετάλλευτες
Η εκτίμηση επιπτώσεων δείχνει ότι η πλήρης αξιοποίηση της κυκλικότητας και της δράσης από την πλευρά της ζήτησης θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις απαιτούμενες επενδύσεις, τις εισροές υλικών, τα πρωτογενή αγαθά και τα εμπορεύματα και το κόστος του ενεργειακού συστήματος.
Λόγω των φόβων αποβιομηχάνισης και των ανησυχιών για την ανταγωνιστικότητα, η Επιτροπή φαίνεται να διστάζει να διερευνήσει αυτά τα σενάρια στην ανακοίνωσή της.
Αυτό αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα ψευτοδίλημμα, καθώς τα σενάρια αυτά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ ή στα επίπεδα απασχόλησης. Αντίθετα, η υιοθέτηση αυτών των λύσεων θα μπορούσε να αποτελέσει μια συναρπαστική οικονομική ευκαιρία και να δώσει ώθηση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ιδανικά για μια οικονομία πόρων και ενέργειας.
Διαπίστωση 6: Τα ζητήματα κατανομής θα καθορίσουν ή θα καταστρέψουν τον κλιματικό στόχο του 2040
Η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την αλληλεπίδραση της ενέργειας με άλλους τομείς εγείρει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την κατανομή του κόστους στην κοινωνία. Το ζήτημα της διανομής βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής για το 2040.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η σωστή επιχειρηματική υπόθεση για την κάλυψη της λεγόμενης «πράσινης πριμοδότησης (κόστους)»για τη βιομηχανία. Οι αποφάσεις σχετικά με το αν η ευθύνη ανήκει στο επίπεδο των κρατών μελών ή αν υιοθετούνται πιο κοινές προσεγγίσεις της ΕΕ- και πώς γίνεται ο καταμερισμός των βαρών μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών έχουν σημαντικές επιπτώσεις.