Οι υπουργοί Ενέργειας από όλο τον κόσμο, συναντιούνται στο Παρίσι, για να συμμετάσχουν στη Διυπουργική Συνάντηση των χωρών μελών του Διεθνούς Οργανισμού (IEA), που και φέτος κλείνει τα 50 έτη λειτουργίας. Η συνάντηση ξεκίνησε χθες Τρίτη και θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα, Τζον Κέρι, διευθυντικά στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών και εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο IEA ιδρύθηκε το 1974 με κύρια αποστολή της διασφάλιση της προμήθειας πετρελαίου. Έκτοτε, ο ρόλος του διεθνούς οργανισμού επεκτάθηκε και πλέον αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της διεθνούς κοινότητας για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Η φετινή Διυπουργική Συνάντηση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις αγορές ενέργειας και την πράσινη μετάβαση. Στο επίκεντρο είναι οι κίνδυνοι για την ενεργειακή ασφάλεια που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, καθώς και η διεθνής προσπάθεια για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 28ης Διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28).