Η Κίνα φιλοξένησε το 2023 τη συντριπτική πλειονότητα των νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στον κόσμο, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, ακόμη και όταν πολλές άλλες κυβερνήσεις πιέζουν για τη σταδιακή κατάργηση του καυσίμου.

Στην Κίνα αντιστοιχούσε το 96% των νέων κατασκευών ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, το 81% των πρόσφατα ανακοινωθέντων έργων και το 68% των γεννητριών που τέθηκαν σε λειτουργία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου η Global Energy Monitor. Το Πεκίνο έχει επεκτείνει μαζικά τον κορυφαίο στον κόσμο στόλο του άνθρακα μετά από μια σειρά ελλείψεων ενέργειας το 2021 και το 2022.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ανάπτυξη έρχεται καθώς σκληραίνει η συναίνεση σε όλο τον κόσμο ότι η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα είναι απαραίτητη για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το Πεκίνο έχει επιμείνει ότι οι νέες μονάδες άνθρακα θα λειτουργούν μόνο ως εφεδρεία για τη διακοπτόμενη αιολική και ηλιακή παραγωγή. Η Κίνα πρόσθεσε πέρυσι ποσότητες ρεκόρ και των δύο μορφών παραγωγής καθαρής ενέργειας, γεγονός που οδηγεί σε προσδοκίες ότι η ζήτηση για θερμική ενέργεια θα μειωθεί το 2024.