Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ που ανησυχούν για τις σταθερές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθησυχάζονται όταν κατανοούν ότι η παύση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις εγκρίσεις εξαγωγών LNG δεν επηρεάζει τις τρέχουσες επιτρεπόμενες μεταφορές, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Τζέφρι Πάιατ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχω διαπιστώσει ότι οι σύμμαχοί μας που μου θέτουν αυτά τα ζητήματα, τείνουν να καθησυχάζονται γρήγορα όταν τους εξηγείς τι είναι αυτό, που είναι μια παύση, όχι μια ανατροπή», δήλωσε ο Πάιατ, υφυπουργός για τους ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, σε μια κλήση προς τους δημοσιογράφους. «Αυτή η πολιτική δεν θα έχει καμία επίπτωση στις επιτρεπόμενες σήμερα εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η παύση θα δώσει χρόνο στο Υπουργείο Ενέργειας να εξετάσει «προσεκτικά» τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας. Η παύση θα μπορούσε να σταματήσει τις εγκρίσεις για εξαγωγές από έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Περισσότεροι από 150 νομοθέτες της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έγραψαν, στον Μπάιντεν την Κυριακή, προτρέποντάς τον να τερματίσει την επανεξέταση και να εγκρίνει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις.

«Οι πολιτικές που υποστηρίζουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αναπτύξουν την οικονομία μας, θα δημιουργήσουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των συμμάχων μας», ανέφεραν στην επιστολή τους.

Πάιατ: Οι μεταφορές LNG θα διπλασιαστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας

Οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και ο Πάιατ δήλωσε ότι οι μεταφορές θα διπλασιαστούν περίπου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς τα ήδη εγκεκριμένα έργα θα ανεβαίνουν.

Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου της Γερμανίας SEFE και Uniper, ο κορυφαίος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ιαπωνίας JERA και ομάδες πίεσης λένε ότι η απόφαση των ΗΠΑ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια παγκοσμίως. Η SEFE και η JERA σχεδιάζουν να αγοράσουν αέριο από τη μονάδα Calcasieu Pass 2 της Venture Global LNG, ένα από τα έργα που επηρεάζονται από την παύση.

Η Ευρώπη θα έχει αρκετό εφοδιασμό με φυσικό αέριο για τα επόμενα 10 χρόνια και μετά, παρά την παύση των ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι και αναλυτές της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις της βιομηχανίας.