Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφεύγει να λάβει περαιτέρω μέτρα για την προστασία της ταλαιπωρημένης βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές, λόγω ανησυχιών ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την προμήθεια βασικών εξαρτημάτων και να αυξήσει το κόστος της πράσινης μετάβασης.

Οι διαπραγματευτές πρόκειται να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες σήμερα, Τρίτη σχετικά με την πράξη Net Zero Industry Act (NZIA)- την απάντηση της ΕΕ στην πράξη των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού – η οποία αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι η ενεργειακή μετάβαση της περιοχής δεν θα συνοδεύεται από μαζική φυγή των κρίσιμων βιομηχανιών που απαιτούνται για την τροφοδοσία της. Ωστόσο, οι τομείς της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης δέχονται αυξανόμενες πιέσεις, γεγονός που προκαλεί εκκλήσεις για μέτρα εμπορικής άμυνας, όπως η έρευνα του μπλοκ για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το δίλημμα είναι ότι η βιομηχανία της ΕΕ δεν θέλει να διακινδυνεύσει να διακόψει την προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων για ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες, παρά τις τεράστιες κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις στην Κίνα που στρεβλώνουν την αγορά. Η Eurelectric, το λόμπι της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ανησυχίες ότι εξετάζονται νέα εμπορικά μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν τω μεταξύ, γνωρίζει ότι ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος της επίτευξης των στόχων της για το κλίμα που είναι καθαρά μηδενικοί.

«Η ΕΕ διαθέτει επίσης μέσα για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως το ντάμπινγκ», δήλωσε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο η Μέιριντ Μακγκίνες, επίτροπος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. «Δεδομένου ότι επί του παρόντος βασιζόμαστε σε πολύ σημαντικό βαθμό στις εισαγωγές για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, κάθε πιθανό μέτρο πρέπει να σταθμίζεται σε σχέση με τους στόχους που έχουμε θέσει οι ίδιοι όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση».

Κρίση στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της ΕΕ

Η νέα νομοθεσία της ΕΕ έρχεται καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζει τη βαθύτερη κρίση της εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ακόμη και όταν εγκαθιστά αριθμό ρεκόρ πάνελ. Τον περασμένο μήνα, η ελβετική εταιρεία κατασκευής πάνελ Meyer Burger Technology AG δήλωσε ότι μπορεί να κλείσει μια μονάδα παραγωγής στο Φράιμπεργκ της Γερμανίας – μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης – και να ανακατευθύνει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Η NZIA έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει αυτή τη διάβρωση της βιομηχανικής ικανότητας με την επιτάχυνση της αδειοδότησης και τη στάθμιση των δημοπρασιών για νέα δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπέρ των εγχώριων παραγωγών για λόγους ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και βιωσιμότητας. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για την απουσία νέας χρηματοδότησης.

«Η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει την εγχώρια ηλιακή παραγωγή με μέτρα άμεσης στήριξης», έγραψε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας της Eurelectric, σε επιστολή του προς την πρόεδρο Ursula von der Leyen και άλλους επιτρόπους της ΕΕ την Παρασκευή. Τα εμπορικά μέτρα «θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά την υιοθέτηση του καθαρού εξηλεκτρισμού».