Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο συνομιλιών σχετικά με μέτρα έκτακτης ανάγκης για να στηρίξει τους κατασκευαστές ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ που καταρρέουν και αναφέρουν ότι οι κινεζικές επιδοτήσεις πνίγουν τη βιομηχανία, σύμφωνα με δύο άτομα που επικαλείται το Politio.
Απόψε το απόγευμα αναμένεται ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβεί σε δήλωση σχετικά με τον παραπαίοντα κλάδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ οι ευρωβουλευτές αναμένεται επίσης να συζητήσουν ιδέες για τη στήριξη της βιομηχανίας. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών έχουν προειδοποιήσει ότι είναι «έτοιμοι να κλείσουν τις γραμμές παραγωγής», εκτός εάν η ΕΕ λάβει έκτακτα μέτρα για τη διάσωση του τομέα, όπως η εξαγορά των αποθεμάτων τους, τα οποία έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια λόγω της εισροής φθηνότερων εκδόσεων από την Κίνα.
Στο πλαίσιο του «Βιομηχανικού Σχεδίου Πράσινης Συμφωνίας», η ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή βασικών τεχνολογιών, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, οι ανεμογεννήτριες και οι αντλίες θερμότητας, προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα σχεδόν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακών συστημάτων. Μέχρι το 2030, η ΕΕ επιθυμεί το 40% της ευρωπαϊκής ζήτησης για ηλιακούς συλλέκτες να παράγεται στην Ευρώπη, μαζί με άλλες βασικές τεχνολογίες.
Ο στόχος καθορίζεται στο σχέδιο «Net-Zero Industry Act» (NZIA), το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών της ΕΕ την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου). «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο», δήλωσε στη Euractiv ο Žygimantas Vaičiūnas, διευθυντής πολιτικής του European Solar Manufacturing Council (ESMC). Η MeyerBurger, ελβετική εταιρεία παραγωγής ηλιακής ενέργειας, έχει ήδη απειλήσει δημοσίως να κλείσει το κατάστημα στη Γερμανία και να μεταφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ, εάν δεν ληφθούν πολιτικά μέτρα.
«Η ΕΕ εισέρχεται τώρα σε μια κρίσιμη φάση, αφού τις επόμενες 4-8 εβδομάδες, οι μεγάλοι παραγωγοί φωτοβολταϊκών μονάδων της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι προμηθευτές τους είναι έτοιμοι να κλείσουν τις γραμμές παραγωγής, εκτός εάν εφαρμοστούν άμεσα σημαντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης», έγραψε το ESMC σε επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen την περασμένη εβδομάδα, την οποία είδε το Euractiv.
Τα φωτοβολταϊκά στις αποθήκες και η Κίνα
Η ετήσια επέκταση των φωτοβολταϊκών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι χώρες της ΕΕ αποσυμφορούν το ενεργειακό τους σύστημα από τον άνθρακα. Αυτό έχει οδηγήσει χώρες όπως η Γερμανία να προειδοποιήσουν ότι χωρίς κινεζικές μονάδες, οι στόχοι για την επέκταση της ηλιακής δυναμικότητας – και συνεπώς οι στόχοι για το κλίμα – δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, οι ηλιακές μονάδες έχουν συσσωρευτεί στην Ευρώπη, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μαζική πτώση των τιμών, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλεόνασμα εισαγόμενων φωτοβολταϊκών μονάδων σε απόθεμα σε λιμάνια και αποθήκες της ΕΕ που υπολογίζεται σε ένα εύρος 70-85 γιγαβάτ (που ισοδυναμεί με τουλάχιστον 140-170 εκατομμύρια φωτοβολταϊκές μονάδες).
«Όλα δείχνουν ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές πωλούν κάτω από το κόστος παραγωγής τους», δήλωσε ο Lindahl, και τώρα το αποτέλεσμα είναι «πολύ, πολύ ανησυχητικό… Είμαστε έτοιμοι να χάσουμε τη βιομηχανία στην Ευρώπη».
Η ΕΕ ελπίζει να επαναφέρει 30 γιγαβάτ ηλιακής παραγωγικής ικανότητας στο μπλοκ μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της προτεινόμενης Πράξης για την καθαρή μηδενική βιομηχανία, αφού έχασε μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της από το Πεκίνο πριν από μια δεκαετία. Οι χώρες της ΕΕ παρήγαγαν μόλις 1,5 GW δικών τους ηλιακών συλλεκτών πέρυσι.
Η ηλιακή βιομηχανία υποστηρίζει ευρέως την άμεση στήριξη, ζητώντας ήδη από τον Σεπτέμβριο μια διάσωση υπό την ηγεσία της ΕΕ. Αλλά τα μέτρα εμπορικής άμυνας – συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας κατά των επιδοτήσεων για τις ενέργειες της Κίνας – παραμένουν πιο αμφιλεγόμενα.
«Όπως έχει δείξει η ιστορία, η διερεύνηση και η εφαρμογή εμπορικών φραγμών στην ηλιακή ενέργεια είναι η απόλυτη στρατηγική απώλειας για την Ευρώπη», έγραψε η SolarPower Europe, το κύριο λόμπι των Βρυξελλών για την ηλιακή ενέργεια, σε επιστολή προς την Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο, αναφερόμενη στην προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς στους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες.
Ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν επίσης «καταστροφή για την αγορά ηλιακής ενέργειας της ΕΕ», δήλωσε η Τζένι Τσέις, αναλύτρια του BloombergNEF, καθώς το μπλοκ κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την εγκατάσταση πάνελ σε ολόκληρη την ΕΕ, δεδομένης της περιορισμένης παραγωγικής του ικανότητας.