Η Ιταλία θα επενδύσει στο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών πάνελ της Enel στη Σικελία, υποστηρίζοντας το σχέδιό της να ενισχύσει την παραγωγή και να γίνει η κύρια τοποθεσία της Ευρώπης για τα ηλιακά πάνελ, δήλωσε το Σάββατο η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Υπάρχουν 90 εκατ. ευρώ (97 εκατ. δολάρια) για το έργο αυτό από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΠΑ-NRRP)… που θα επιτρέψει στο σημερινό εργοστάσιο να ενισχυθεί και να δημιουργηθεί μια ακόμη νέα γραμμή παραγωγής», δήλωσε η Meloni στο τέλος της επίσκεψής της στο εργοστάσιο της 3Sun, στην πόλη Κατάνια. «Το στοίχημά μας είναι η Κατάνια να γίνει ένας από τους σημαντικότερους κόμβους παραγωγής ηλιακών πάνελ», πρόσθεσε.

Η υφιστάμενη παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου, που ανέρχεται σε περίπου 200 μεγαβάτ (MW) ετησίως, πρόκειται να επεκταθεί σε 3 γιγαβάτ (GW) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με καθυστέρηση έξι μηνών σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά ανακοινώσει η Enel το 2022.
Η Meloni δήλωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν 700 νέες θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2024 και άλλες 1.000 έμμεσα, σε εταιρείες που συνεργάζονται με το εργοστάσιο 3Sun.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το σχέδιο για την ενίσχυση της δυναμικότητας του εργοστασίου έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να τερματίσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία.
Η Meloni, ο οποίος ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2022, έχει δεσμευτεί να δώσει ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νότο για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την υποανάπτυξη δεκαετιών.
«Θέλουμε και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τους παίκτες της Ασίας», δήλωσε το Σάββατο η Μελόνι.

Τον Ιανουάριο η Enel εξασφάλισε χρηματοδοτικό πακέτο 560 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και μια ομάδα ιταλικών τραπεζών, με επικεφαλής την UniCredit για την επέκταση του εργοταξίου.

Περαιτέρω κεφάλαια για το εργοστάσιο θα προέλθουν από το ταμείο καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα πράσινης τεχνολογίας.

Ο ενεργειακός όμιλος βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με πιθανούς επενδυτές σχετικά με την πιθανή πώληση έως και 50% του εργοστασίου, ανέφεραν πηγές.