Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας υποβάλλει προσφορά για να αγοράσει το σύνολο της μονάδας υποβρυχίων καλωδίων Sparkle της Telecom Italia SpA, ένα περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται στρατηγικής αξίας για το κράτος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο δεν αποκαλύφθηκαν οικονομικά στοιχεία.

Η Sparkle διαχειρίζεται υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν με χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Η μονάδα κατέχει και διαχειρίζεται ένα δίκτυο άνω των 600.000 χιλιομέτρων (373.000 μιλίων) τόσο χερσαίων όσο και υποθαλάσσιων οπτικών ινών στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Αμερική, και κατέχει υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν την Ευρώπη με τη Νοτιοανατολική Ασία.

Το Bloomberg News ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι η Ιταλία εξετάζει κινήσεις για τον έλεγχο της Sparkle της Telecom Italia.

Τα υποθαλάσσια καλώδια συγκαταλέγονται στις κύριες υποδομές οπτικών ινών που επιτρέπουν την παγκόσμια ροή δεδομένων, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων πληροφοριών, σε όλες τις ηπείρους.

Πέρυσι, η Telecom Italia συμφώνησε να πουλήσει το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της στην KKR & Co., σε μια συμφωνία-μπλοκ ύψους 22 δισ. ευρώ (23,8 δισ. δολάρια) που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση της Ιταλίας. Η συναλλαγή, την οποία η Telecom Italia αναμένει να ολοκληρώσει αυτό το καλοκαίρι, θα επιτρέψει στην εταιρεία να μειώσει το σωρό του χρέους της.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Telecom Italia δήλωσε ότι η κυβερνητική προσφορά για τη Sparkle περιλαμβάνει μια επιλογή που θα επέτρεπε στον τηλεφωνικό φορέα να διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στη μονάδα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η προσφορά του υπουργείου Οικονομικών λήγει σε 15 ημέρες. Το διοικητικό συμβούλιο της Telecom Italia σχεδιάζει να την αξιολογήσει στις 7 Φεβρουαρίου.