Στροφή 180 μοιρών έκανε η Σαουδική Αραβία, αλλάζοντας τα σχέδια της για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη κατάσταση της ζήτησης.
Ο κρατικός γίγαντας Saudi Aramco δεν έδωσε καμία αιτιολογία όταν δήλωσε την Τρίτη ότι θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες να φτάσει την παραγωγική ικανότητα των 13 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το 2027 και αντ’ αυτού θα παραμείνει στα τρέχοντα 12 εκατομμύρια.
Το γεγονός μπορεί να δημιουργήσει την λανθασμένη εντύπωση ότι καθώς ο κόσμος μεταβαίνει μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, η επέκταση από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου δεν είναι πλέον απαραίτητη.
Το Ριάντ διατηρεί ήδη περίπου το 25% της συνολικής παραγωγής στο έδαφος ως αποτέλεσμα των περικοπών που έγιναν με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του. Με τόση παραγωγική ικανότητα να βρίσκεται σε αδράνεια, μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη κατασκευής περισσότερων.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία εν μέσω της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα, αν και οι Σαουδάραβες και οι εταίροι τους έχουν αμφισβητήσει σταθερά αυτή την προοπτική.
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι τα μέσα του αιώνα και ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν έχει ορκιστεί να τρυπήσει «και το τελευταίο μόριο» κάτω από τις άμμους του βασιλείου.
Το ένα τέταρτο της παραγωγικής ικανότητας αργού της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σε αδράνεια. Οι αισιόδοξοι επενδυτές πετρελαίου θα υποστήριζαν ότι η στροφή της Aramco έχει άλλα κίνητρα.
Πιθανοί λόγοι για την μείωση στη παραγωγή πετρελαίου απο Σαουδική Αραβία
Μπορεί να είναι μια προειδοποίηση προς τον ΙΕΑ και τα καταναλωτικά έθνη: διαιωνίστε τη ρητορική για το λυκόφως των υδρογονανθράκων, και οι επενδύσεις θα στερέψουν και θα ακολουθήσει συμπίεση της προσφοράς. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του υποτονικού κλίματος στις τιμές του αργού.
Ή μπορεί να πουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χρειάζεται τα μετρητά που θα πήγαιναν στην επέκταση της παραγωγικής ικανότητας για άλλες προσπάθειες. Το βασίλειο έχει σπαταλήσει τα πάντα, από φουτουριστικές πόλεις μέχρι διάσημους ποδοσφαιριστές, ακόμη και όταν η οικονομία του συρρικνώνεται.
Τουλάχιστον, η κίνηση της Aramco σηματοδοτεί ότι οι Σαουδάραβες θα επιμείνουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ να περιορίσουν την παραγωγή στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για κάποιο χρονικό διάστημα – δίνοντας θετική ώθηση στις αγορές.
Παρ’ όλα αυτά, ήταν ο γείτονας του Ριάντ και συνάδελφος του ΟΠΕΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που μεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας στις συνομιλίες για το κλίμα COP28 πέρυσι για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ενδεχομένως η άποψη της περιοχής για την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση να βρίσκεται επίσης σε μεταβατικό στάδιο.
Οι παγκόσμιες δαπάνες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας αύξηση 17% σε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το BloombergNEF. Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, την κατασκευή συστημάτων παραγωγής υδρογόνου και την ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών. Αλλά δεν είναι ακόμα αρκετά για να φτάσουμε σε τροχιά για καθαρές μηδενικές εκπομπές, λέει το BNEF.