Ο πολυμερής δανειστής Climate Investment Funds (CIF) υποστηρίζει ένα σχέδιο που θα μπορούσε να δει σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια να επενδύονται για να βοηθήσουν την Κένυα να ενσωματώσει περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια στο δίκτυό της και να επιτύχει το στόχο της χρήσης 100% καθαρής ενέργειας μέχρι το 2030, δήλωσε την Τετάρτη το CIF.

Μια αρχική κατανομή από το CIF ύψους 46,4 εκατομμυρίων δολαρίων με γενναιόδωρους όρους αναμένεται να προσελκύσει τουλάχιστον επιπλέον 243 εκατομμύρια δολάρια από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων μέσω της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρεται.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η χρηματοδότηση από την CIF είναι σε μεγάλο βαθμό με τη μορφή δανείου, με 5 εκατομμύρια δολάρια με τη μορφή επιχορήγησης, δήλωσε εκπρόσωπος. Η Κένυα ζήτησε αρχικά 70 εκατομμύρια δολάρια σε σχέδιο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Καταπιστευματικού Ταμείου της CIF.

Ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κένυας είναι ήδη 90% – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο – η χώρα εξακολουθεί να αγωνίζεται να διαχειριστεί το δίκτυό της και έχει αντιμετωπίσει πολλές διακοπές ρεύματος τα τελευταία χρόνια.

Η Κένυα σχεδιάζει να αυξήσει τις ΑΠΕ στο 30% έως το 2030

Η ανάγκη για ένα πιο σταθερό σύστημα είναι ιδιαίτερα έντονη, δεδομένου ότι η Κένυα σχεδιάζει να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στις μεταφορές και το μαγείρεμα και να αυξήσει τη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο 30% από 19% έως το 2030.

Για να βοηθήσει, το επενδυτικό σχέδιο θα δει τα χρήματα να χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της κατανομής, της σταθερότητας του δικτύου και της ευελιξίας, και θα συμβάλει στη στήριξη μελλοντικών επενδύσεων σε τεχνολογίες αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης της αντλησιοταμιευτικής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

«Η χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους της CIF θα συμβάλει καθοριστικά στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές της Κένυας, όπου και όταν τη χρειάζονται», δήλωσε ο Λουίς Τινέο, προσωρινός διευθύνων σύμβουλος του CIF.

Η Κένυα είναι μία από τις 10 χώρες που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο του προγράμματος ενσωμάτωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ένα στοιχείο της παγκόσμιας προσπάθειας για την παροχή περισσότερης χρηματοδότησης για την κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες χώρες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Το σχέδιο θα βοηθήσει την Κένυα στη φιλοδοξία της να επιτύχει 100 τοις εκατό καθαρή ενέργεια στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 και θα την τοποθετήσει σε τροχιά επίτευξης του Καθαρού Μηδενισμού έως το 2050», δήλωσε ο Άλεξ Γουατσίρα, επικεφαλής γραμματέας στο υπουργείο Ενέργειας της Κένυας.