Ο ακτιβιστής επενδυτής Bluebell Capital Partners πιέζει την BP να αλλάξει επειγόντως κατεύθυνση, υποστηρίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά αμφισβητήσιμο» αν η στρατηγική της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας να μειώσει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα υπέρ της καθαρής ενέργειας έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Giuseppe Bivona, εταίρος και συνεπικεφαλής επενδύσεων της Bluebell, δήλωσε την Τρίτη ότι η καταθλιπτική τιμή της μετοχής της ενεργειακής εταιρείας FTSE 100 σε σχέση με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές ομοειδείς της ήταν «εντελώς υποτονική» τα τελευταία χρόνια και ότι θα πρέπει τώρα να εξετάσει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τα κεφάλαια με έναν «ορθολογικό τρόπο».

«Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που είχε ως στόχο να συρρικνώσει τυφλά τη βασική δραστηριότητα της BP στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να επιχειρήσει σε άλλες δραστηριότητες στον τομέα της καθαρής ενέργειας, όπου, ειλικρινά, είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμο αν η BP έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να επιτύχει», δήλωσε ο Bivona στο CNBC.

«Η διαδρομή για να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 είναι πολύ στενή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ απίθανο να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν το 2050. Μην με παρεξηγήσετε, είμαι πολύ χαρούμενος που όλοι -όχι μόνο οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες- ως μέρος της κοινωνίας στοχεύουμε σε αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.

«Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ λογικό για μια εταιρεία να θέτει ως βασικό της σενάριο ένα σενάριο το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι πολύ, πολύ απίθανο να συμβεί. Και σε αυτό το μέτωπο, δεν ζητάμε από την BP να υπαναχωρήσει από τη στρατηγική της, αλλά να προσαρμόσει τη στρατηγική της στην πραγματικότητα».

Τα σχόλιά του έρχονται λίγο μετά την αποκάλυψη ότι οι συνιδρυτές της Bluebell, Bivone και Marco Taricco, έγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο της BP Helge Lund και τον τότε προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο Μάρει Αουχίνκλος τον Οκτώβριο. Ο Αουχίνκλος διορίστηκε έκτοτε μόνιμος διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η επιστολή της Bluebell, την οποία ανέφεραν για πρώτη φορά οι Financial Times τη Δευτέρα, ανέφερε ότι η επενδυτική στρατηγική της BP προϋπέθετε μια «δραστική μείωση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, την οποία θεωρούμε εντελώς μη ρεαλιστική».

Σε απάντηση στη δημοσίευση της επιστολής, εκπρόσωπος της BP δήλωσε ότι «Συναντηθήκαμε πρόσφατα με τους περισσότερους από τους κύριους μετόχους μας και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε υποστήριξη για τη στρατηγική μας. Συνεχίζουμε να σημειώνουμε σημαντική πρόοδο, παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υλοποίηση και είμαστε βέβαιοι ότι η στρατηγική θα αυξήσει την αξία της bp και θα αποφέρει βιώσιμη μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους».

Ο Bivona αρνήθηκε να γνωστοποιήσει το μερίδιο της Bluebell στην BP, λέγοντας ότι ήταν κάτω από ένα όριο αναφοράς. Η σχετικά μικρή αλλά με επιρροή εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, η οποία επικεντρώνεται σε ευρωπαϊκές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν εκστρατείες κατά της γαλλικής εταιρείας τροφίμων Danone και του γίγαντα εξόρυξης Glencore.

Ξεκάθαρη παραδοχή του στρατηγικού λάθους της BP

Υπό την ηγεσία του Μπέρναρντ Λούνεϊ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο μετά από λιγότερο από τέσσερα χρόνια στη θέση του, η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία είχε υποσχεθεί ότι οι συνολικές εκπομπές της θα ήταν κατά 35% έως 40% χαμηλότερες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η εταιρεία, η οποία ήταν ένας από τους πρώτους ενεργειακούς κολοσσούς που ανακοίνωσε σχέδια για μείωση των εκπομπών σε καθαρό μηδέν «έως το 2050 ή νωρίτερα», αποδυνάμωσε αυτά τα σχέδια για το κλίμα το 2023. Στις 7 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι η εταιρεία θα στοχεύσει αντ’ αυτού σε μείωση κατά 20% έως 30%, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να καλύψει τη ζήτηση.

Ο Bivona της Bluebell δήλωσε ότι η περσινή ανακοίνωση ήταν μια «ξεκάθαρη παραδοχή» ενός στρατηγικού λάθους και ότι τώρα χρειάζεται μια άλλη προσαρμογή. «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συζήτηση που έχουμε με την BP, η οποία ούτως ή άλλως ακούει και αποδεικνύεται ότι είναι μια εταιρεία πρόθυμη να συνεργαστεί εποικοδομητικά με όλους τους μετόχους της», δήλωσε ο Bivona.