Στη δημιουργία δικτύου πρατηρίων υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη αποσκοπεί η κοινοπραξία της TotalEnergies με την Air Liquide, Teal Mobility. Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται κυρίως στην εξυπηρέτηση βαρέων οχημάτων στους κύριους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών. Τα πρατήρια που αναμένεται να δημιουργηθούν θα εγκατασταθούν σε στρατηγικές τοποθεσίες, κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Η συνεργασία των δύο εταιρειών αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας για «αποκαρβονικοποίηση» των οδικών μεταφορών στην Ευρώπη. Η Teal Mobility στοχεύει να κατασκευάσει 100 πρατήρια καυσίμων υδρογόνου τα επόμενα δέκα χρόνια για την εξυπηρέτηση βαρέων επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων με κυψέλες καυσίμου (FCEV).
Ταυτόχρονα, σχεδιάζει να αναπτύξει 20 σταθμούς σε λειτουργία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ ήδη απαριθμεί 15 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου. Η Teal Mobility διευκρινίζει στον ιστότοπό της ότι οι τοποθεσίες ανεφοδιασμού με υδρογόνο θα «βρίσκονται σε μεγάλους ευρωπαϊκούς διαδρόμους (TEN-T)».
Το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή των φορτηγών από τον άνθρακα. Τα βαρέα οχήματα αντιμετωπίζουν περισσότερα «κωλύματα», καθώς πρέπει να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση, ενώ κρίνεται αναγκαίο να εφοδιάζονται γρηγορότερα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η αγορά θα ανοίξει περισσότερο καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν και οι ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα). Οι συνολικές επενδύσεις για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας υπολογίζονται σε 320 δισ. δολάρια ως το 2030.
Πάντως, φιλόδοξα είναι τα σχέδια γύρω από αυτό το εγχείρημα και στην Ελλάδα με τους ενεργειακούς ομίλους να διαγκωνίζονται στην κούρσα για το πράσινο υδρογόνο με στόχο να λειτουργήσουν σύντομα οι πρώτοι εμπορικοί σταθμοί στο εθνικό οδικό δίκτυο. Σημειώνεται πως βρίσκεται επί τάπητος το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των πρατηρίων υδρογόνου, ενώ περιγράφονται οι τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν στη χωροθέτηση και τους όρους ασφαλείας που πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις.