Η κατασκευή του από καιρό σχεδιαζόμενου από το Κρεμλίνο μεγα-αγωγού που θα συνδέει τα δυτικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ρωσίας με την Κίνα αναμένεται να καθυστερήσει, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τα σχέδια της Μόσχας να εξασφαλίσει μια νέα αγορά για το φυσικό αέριο που προηγουμένως πωλούσε στην Ευρώπη.

Ο λεγόμενος αγωγός Power of Siberia 2, ο οποίος θα διασχίζει το έδαφος της Μογγολίας, αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία από τότε που η Ευρώπη περιόρισε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Luvsannamsrain Oyun-Erdene δήλωσε προηγουμένως στους Financial Times ότι αναμένει ότι η κατασκευή του αγωγού μήκους 3.550 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 950 χιλιόμετρα μέσω μογγολικού εδάφους, θα ξεκινήσει το 2024. Στην ερώτηση του αν οι εταίροι θα τηρήσουν αυτό το χρονοδιάγραμμα, απάντησε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε κρίσιμες λεπτομέρειες του τεράστιου έργου υποδομής.

«Αυτές οι δύο πλευρές χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για να κάνουν λεπτομερέστερη έρευνα σχετικά με τις οικονομικές μελέτες», δήλωσε ο Oyun-Erdene σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι οι παγκόσμιες τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών είχαν περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις. «Η κινεζική και η ρωσική πλευρά εξακολουθούν να κάνουν τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις και εργάζονται πάνω στα οικονομικά οφέλη».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ έγραψε στο κρατικά υποστηριζόμενο περιοδικό Energy Policy την Πέμπτη ότι το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής θα οριστικοποιηθεί μετά την υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών με τους Κινέζους εταίρους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν τουλάχιστον δύο φορές πέρυσι, αλλά ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει την ετοιμότητά της να εκτοξεύσει το PS-2, το Πεκίνο έχει παραμείνει επιδεικτικά σιωπηλό.

Η Κίνα λαμβάνει ήδη φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία μέσω του πρώτου αγωγού Power of Siberia, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 2019. Πέρυσι μετέφερε περίπου 23 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και αναμένεται να φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα 38 δισ. κυβικών μέτρων το 2025.

Ο Power of Siberia 2 θα φέρει επιπλέον 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα

Το PS-2 θα φέρει επιπλέον 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα από κοιτάσματα στη χερσόνησο Γιαμάλ στη δυτική Σιβηρία, τα οποία προηγουμένως εξυπηρετούσαν την Ευρώπη. Η ρωσική κρατική Gazprom ξεκίνησε μελέτη σκοπιμότητας για το έργο το 2020 και επιθυμεί ο αγωγός να τεθεί σε λειτουργία έως το 2030. Ελπίζει ότι η Κίνα θα μπορέσει να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το φυσικό της αέριο. Η Ευρώπη συνήθιζε να αγοράζει περισσότερα από 150 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου ετησίως, αλλά οι ροές έχουν μειωθεί μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022.

Ο Σεργκέι Βακουλένκο, πρώην διευθυντής στρατηγικής της Gazprom Neft και ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να επιδιώκει καλύτερους οικονομικούς όρους από την Κίνα από ό,τι είχε επιτύχει στη σύμβαση PS-1, που υπογράφηκε το 2014, όταν οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου ήταν πολύ χαμηλότερες.

Παρόλο που οι όροι της σύμβασης PS-1 δεν είναι δημόσια διαθέσιμοι, η ανάλυση του Βακουλένκο των δεδομένων πληρωμών της κινεζικής κυβέρνησης υποδηλώνει ότι η Ρωσία πληρώνεται σημαντικά λιγότερο από το Τουρκμενιστάν ή το Ουζμπεκιστάν, που επίσης προμηθεύουν φυσικό αέριο στην Κίνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν σχολίασε άμεσα τις διαπραγματεύσεις, αλλά δήλωσε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντική πτυχή της σινορωσικής ενεργειακής συνεργασίας.

«Και οι δύο πλευρές διεξάγουν με συνέπεια συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του στους FT. Η Gazprom και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Wei Xiong, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy στο Πεκίνο, δήλωσε ότι η τοπική βιομηχανία στην Κίνα εξακολουθεί να ποντάρει στην έναρξη λειτουργίας του PS-2 το 2030 για την κάλυψη της αυξανόμενης κινεζικής ζήτησης.

«Αν και οι τιμές [για το διοχετευόμενο αέριο] έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου», είπε, αναφερόμενη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο που φτάνει στην Κίνα με πλοίο από χώρες όπως η Αυστραλία και το Κατάρ. «Μακροπρόθεσμα η Κίνα χρειάζεται και τα δύο για να διατηρήσει διαφοροποιημένες τις προμήθειες φυσικού αερίου – αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι εδώ».

Oyun-Erdene: Θα ξεκινήσουμε την κατασκευή όταν θα είναι έτοιμες και οι 2 πλευρές

Ο Oyun-Erdene δήλωσε ότι είχε συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ρωσίας και της Κίνας στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας Μπισκέκ τον Οκτώβριο. «Είμαστε ακόμη σε συζητήσεις με αυτές τις δύο πλευρές και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μόλις αυτές οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την κατασκευή».

Η Μογγολία, η οποία είναι αποκλεισμένη από την ξηρά μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, εργάζεται για να ενθαρρύνει επίσης επενδύσεις από άλλες χώρες για να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να χρησιμεύσει ως ανάχωμα έναντι του Πεκίνου και της Μόσχας. Τον Ιούνιο υπέγραψε τριμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Δημοκρατία της Κορέας για συνεργασία σε τομείς όπως η εξόρυξη και η ενεργειακή ασφάλεια.

Η εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο Rio Tinto διαχειρίζεται το ορυχείο χαλκού Oyu Tolgoi, τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα, ενώ η κρατικά υποστηριζόμενη από τη Γαλλία Orano στοχεύει στην ανάπτυξη του πρώτου ορυχείου ουρανίου της Μογγολίας.

«Είμαστε πάντα υπέρ της συνεργασίας μεταξύ άλλων χωρών», δήλωσε ο Oyun-Erdene, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Ουάσινγκτον το 2023.