H Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ελληνική αγορά υπεράκτιων αιολικών, εγκαινιάζει μια νέα εταιρεία που σχεδιάζει την κατασκευή τεχνητών νησιών στη Βόρεια Θάλασσα, αποσκοπώντας στην αύξηση των έργων και της παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Η Copenhagen Energy Islands, που υποστηρίζεται από την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), στοχεύει να επενδύσει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ (163 δισεκατομμύρια δολάρια) τις επόμενες δεκαετίες σε μια σειρά από νησιά που θα χρησιμοποιούν τεράστιες ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε υπεράκτιες περιοχές. Αυτό ισχύει εφόσον μπορέσουν να ξεπεράσουν διάφορα τεχνολογικά και πολιτικά εμπόδια.

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι απλώς η φθηνότερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη που είναι διαθέσιμη σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Jakob Baruël Poulsen, διευθύνων σύμβουλος της CIP. «Το σημερινό εγκατεστημένο απόθεμα υπεράκτιων αιολικών θα δεκαπλασιαστεί τουλάχιστον. Και είναι πολύ σαφές ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει να το κάνουμε διαφορετικά από τον τρόπο που το κάνουμε σήμερα. Και τα ενεργειακά νησιά προσφέρουν μια σειρά από πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα».

Τα τεχνητά νησιά αποκτούν απήχηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιδέα έχει ήδη κερδίσει κάποια έλξη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει στόχο να κατασκευάσει τουλάχιστον 300 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια, περισσότερο από 10 φορές το σημερινό επίπεδο.

Το Βέλγιο σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή του νησιού Princess Elisabeth Island στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο, σύμφωνα με τη χώρα, θα είναι το πρώτο τεχνητό νησί για ενεργειακές υποδομές και θα χρησιμεύσει ως κόμβος για τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το βελγικό ηλεκτρικό δίκτυο. Άλλα έργα σχεδιάζονται επίσης από τη Γερμανία και τη Δανία, αν και η δανική κυβέρνηση ανέβαλε πέρυσι έναν διαγωνισμό για ένα ενεργειακό νησί λόγω του υψηλού κόστους.

Η CIP εκτιμά ότι θα δαπανήσει τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για καθένα από τα τεχνητά νησιά.

Ο Baruël Poulsen δήλωσε ότι τα νησιά θα παράγουν κυρίως ενέργεια για ηλεκτρολύτες υδρογόνου και το αέριο που θα προκύπτει θα στέλνεται στη στεριά μέσω σωλήνων. Αυτή είναι μια φθηνότερη εναλλακτική λύση από την αποστολή ενέργειας στην ξηρά μέσω καλωδίων, είπε.

Οι τρέχουσες αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι σε θέση να παρέχουν αρκετά καλώδια για να μπορέσουν να στείλουν όλη την ηλεκτρική ενέργεια στην ξηρά. Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στη θάλασσα και στη συνέχεια η αποστολή του υδρογόνου με σωλήνες θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 20% σε προκαταρκτικές επενδύσεις ανά μεγαλεπήβολο έργο που διαφορετικά θα δαπανάτο για καλώδια, δήλωσε ο Baruël Poulsen.

Παρόλα αυτά, παραμένουν πολλά εμπόδια. Το πράσινο υδρογόνο δεν έχει ακόμη παραχθεί σε κλίμακα και η χωροθέτηση των μηχανημάτων σε υπεράκτια περιοχή θα μπορούσε να προσθέσει επιπλοκές, όπως το πώς θα προμηθεύεται φρέσκο νερό για τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης. Τα νησιά θα μπορούσαν επίσης να γίνουν εύκολος στόχος για επιθέσεις, μειώνοντας έτσι κάποια από τα οφέλη των αποκεντρωμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.