Το 2023 η Σλοβενία ξεπέρασε 1 GW σε συνολική δυναμικότητα ηλιακής ενέργειας, προσθέτοντας 400 MW. Η χώρα μπήκε επίσης στον κατάλογο των δέκα πρώτων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κατά κεφαλήν εγκατεστημένη ηλιακή ενέργεια, όπως γράφει το Balkan Green Energy News.
Στο τέλος του 2022, η Σλοβενία διέθετε ηλιακές εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 697,7 MW, ενώ με την περσινή επέκταση το επίπεδο έφτασε τα 1.101,5 MW, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η αύξηση την κατέστησε μία από τις δέκα πρώτες χώρες της ΕΕ όσον αφορά την κατά κεφαλήν εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ.
Σύμφωνα με το European Market Outlook for Solar Power 2023-2027, η Σλοβενία ήταν στην ένατη θέση με 593 W ανά άτομο, αυξημένη κατά 72% σε ετήσια βάση. Ήταν η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη, σύμφωνα με την SolarPower Europe.
Μπροστά από τη Σλοβενία ήταν οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Αυστρία, ενώ το Λουξεμβούργο βρέθηκε στη δέκατη θέση.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αναμένει ότι η παραγωγή φωτοβολταϊκών θα ξεπεράσει το 1 TWh το 2024.
«Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη που πολλοί έχουν αναγνωρίσει τη σημασία και τα οφέλη της πράσινης μετάβασης και ελπίζει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια», τονίζεται.
Το μέλλον της ηλιακής ενέργειας στην Σλοβενία
Η αύξηση αποδεικνύει, πρόσθεσε, ότι ο στόχος των 3.500 MW για το 2030 στο αναθεωρημένο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (NECP) είναι ένας φιλόδοξος, αλλά ρεαλιστικός και εφικτός στόχος.
Στην έκθεσή της, που εκδόθηκε πριν από ένα μήνα, η SolarPower Europe εκτίμησε ότι η Σλοβενία θα μπορούσε να φτάσει τα 6,2 GW σε συνολική ηλιακή ισχύ μέχρι το 2030.
Σημειώνεται ότι πέρυσι εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη ένα ρεκόρ 55,9 GW, 40% περισσότερο από ότι το 2022.
Η έκρηξη των φωτοβολταϊκών είναι εμφανής σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 50% ρεκόρ σε σχεδόν 510 GW, με την ηλιακή ενέργεια και την Κίνα να αποτελούν τους με διαφορά κυρίαρχους παράγοντες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Renewables 2023 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.