Ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić δήλωσε ότι η Rio Tinto, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης στον κόσμο, πρέπει να προσφέρει «την πιο καθαρή λύση» με «τα υψηλότερα πρότυπα» για να της επιτραπεί να συνεχίσει το έργο εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου στο Jadar.

Όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News, δύο χρόνια μετά την επίσημη κατάργηση του έργου εκμετάλλευσης και επεξεργασίας λιθίου της Rio Tinto, η Σερβία εξακολουθεί να διατηρεί την πόρτα ανοιχτή. Οι αρχές μπλόκαραν τις δραστηριότητες του εξορυκτικού γίγαντα μετά από πανεθνικές διαδηλώσεις, τις μεγαλύτερες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ωστόσο, κορυφαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν πολλές φορές στο μεταξύ ότι επρόκειτο για λάθος και κατηγόρησαν τον τοπικό πληθυσμό και τους ακτιβιστές ότι εργάζονται για τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων, τις οποίες ποτέ δεν προσδιόρισαν.

Ο αγγλοαυστραλιανός εξορυκτικός τιτάνας δεν το έβαλε ποτέ κάτω και αμφισβήτησε μια σειρά από αποφάσεις της κυβέρνησης στο Διοικητικό Δικαστήριο. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την τρέχουσα ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι μίλησε με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Vučić: Δεν έκρυψε ποτέ τη γνώμη του για το σχέδιο Jadar

Πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έκρυψε τι σκέφτηκε για το έργο, υποστηρίζοντας ότι θα ισοδυναμούσε με το 20% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων για μια πενταετία, ανέφερε η Politika. «Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση και είπα ότι πρέπει να προσφέρουν την πιο καθαρή λύση, μια λύση που θα είναι ικανοποιητική για τον λαό μας. Τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο για τη φύση και τους ανθρώπους που θα λειτουργούσαν», δήλωσε ο Vučić.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τις περιβαλλοντικές ανησυχίες

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες πριν από ένα μήνα. Θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προμηθεύεται στρατηγικά ορυκτά μέσω συμφωνιών με φιλικές τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αμφιλεγόμενων έργων εξόρυξης λιθίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σερβία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν ήδη τον Σεπτέμβριο επιστολή προθέσεων για την έναρξη μιας τέτοιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Η κυβέρνηση της χώρας δεν το επιβεβαίωσε ούτε το διέψευσε ποτέ.

Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Vučić και οι σύμμαχοί του αγνόησαν τη λεγόμενη λαϊκή πρωτοβουλία για την απαγόρευση της εξόρυξης λιθίου και βορίου, με περισσότερες από 38.000 υπογραφές, η οποία υποχρέωνε νομικά την Εθνοσυνέλευση να τη συζητήσει.

Το προτεινόμενο ορυχείο και οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις της Rio Tinto θα εγκατασταθούν στο Jadar, μια γεωργική περιοχή με σημαντική ιστορική κληρονομιά, στο έδαφος της πόλης Loznica στη δυτική Σερβία. Η αντίσταση κλιμακώθηκε το 2021, καθώς η εταιρεία αρνήθηκε να εξηγήσει τις πειραματικές τεχνολογίες που θα χρησιμοποιούσε. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση απέτυχε να ασχοληθεί με το θέμα. Μία από τις κύριες ανησυχίες ήταν οι επιπτώσεις της μονάδας επεξεργασίας στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Αρκετές άλλες μικρές εταιρείες έχουν άδειες για την εξερεύνηση λιθίου και βορίου σε όλη τη δυτική, κεντρική και νότια Σερβία. Οι δραστηριότητές τους οδήγησαν σε πολυάριθμες περιπτώσεις περιβαλλοντικής ζημίας και συγκρούσεων με τους ντόπιους.