Η Σαουδική Αραβία σχεδόν διπλασίασε την εκτίμηση για την αξία των ορυκτών της πόρων και προβλέπει να υπογράφονται επικερδείς συμφωνίες, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Μελλοντικών Ορυκτών που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν υπουργοί στο CNBC.
Οι εκτιμήσεις για τα ανεκμετάλλευτα ορυκτά αποθέματα του βασιλείου αυξήθηκαν από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρόβλεψη του 2016 σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό Ορυκτών Πόρων και Βιομηχανίας Μπαντάρ Αλ Χοράγιεφ. Οι πόροι περιλαμβάνουν χρυσό, χαλκό, φωσφορικά άλατα και σπάνια στοιχεία γης, προσφέροντας νέες πηγές υπόγειου πλούτου, επιπλέον των αποθεμάτων πετρελαίου μαμούθ της Σαουδικής Αραβίας.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή την είδηση… είναι πραγματικά αποτέλεσμα όσων έχουμε κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Αλ Χοράγιεφ στο CNBC, την Τετάρτη.
Σαουδική Αραβία: Θα υπογραφούν συμφωνίες ύψους 20 δισ. δολαρίων
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι στο ετήσιο φόρουμ για τα ορυκτά θα υπογραφούν συμφωνίες ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο υπουργός εξόρυξης χαιρέτισε τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στους νόμους και τις επιχειρηματικές πρακτικές του βασιλείου ως καθοριστικές για αυτό το απρόσμενο ποσό.
«Η αναμόρφωση του επενδυτικού μας νόμου βοήθησε πολλές επενδύσεις να έρθουν στο φως, ο αριθμός των αδειών που έχουμε εκδώσει τα τελευταία μόνο δύο χρόνια είναι περίπου 4.500», δήλωσε ο Al Khorayef.
«Συν το ποσό των δαπανών που έχουμε κάνει στο πρόγραμμα γεωλογικών ερευνών μας- αυτά τα δύο πράγματα από μόνα τους μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα για διάφορα αποθέματα. Και η ομορφιά του αριθμού … είναι ότι πρόκειται για τον συνδυασμό νέων ευρημάτων, ιδίως με τα μέταλλα σπάνιων γαιών, καθώς και για περισσότερα κοιτάσματα από αυτά που ήδη γνωρίζουμε, όπως φωσφορικά άλατα, χρυσό, χαλκό, ψευδάργυρο κ.λπ. Είναι λοιπόν ένας συνδυασμός όλων αυτών».
Σύμφωνα με το CNBC, ο υπουργός σημείωσε ότι τα στοιχεία «βασίζονται μόνο στο 30% της εξερεύνησης των αραβικών ασπίδων … η οποία θα συνεχιστεί και ελπίζουμε να φτάσει στο 100%». Η αραβο-νουβική ασπίδα είναι ένα εκτεταμένο μπλοκ βραχώδους φλοιού που εκτείνεται στη δυτική αραβική χερσόνησο και τη βορειοανατολική Αφρική και πιστεύεται ότι υπήρξε τόπος εξορυκτικής δραστηριότητας και εξερεύνησης για χιλιάδες χρόνια.
Η Σαουδική Αραβία έχει αναπτύξει 33 νέες περιοχές εξερεύνησης για εξόρυξη και σκοπεύει να χορηγήσει σε ξένους επενδυτές περισσότερες από 30 άδειες εξερεύνησης για εξόρυξη το 2024, όπως ανακοίνωσε στο φόρουμ.
Το Vision 30 της Σαουδικής Αραβίας
Η συντονισμένη προσπάθεια για επενδύσεις στην εξερεύνηση ορυκτών και την εξόρυξη και την έκδοση αδειών σε ξένους επενδυτές εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας, μιας πρωτοβουλίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου από το πετρέλαιο, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την παροχή περισσότερων θέσεων εργασίας για τον ανερχόμενο νεανικό πληθυσμό του. Τα ορυχεία θεωρούνται από τη σαουδαραβική κυβέρνηση ως ο τρίτος βιομηχανικός πυλώνας που θα απομακρύνει την οικονομία της από την εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες.
Όταν ρωτήθηκε πού βρίσκεται η χώρα σε σχέση με αυτούς τους στόχους του Vision 2030, ο υπουργός εξόρυξης ήταν αισιόδοξος.
«Ξέρετε, τομείς όπως ο τουρισμός παρουσιάζουν γρήγορα αποτελέσματα, εμείς είμαστε ίσως ένας πιο αργός τομέας. Αλλά όταν βλέπω τον αγωγό, τα διάφορα έργα που κάνουμε, τον αγωγό των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, τον αγωγό των υποδομών, αυτό είναι πραγματικά για μένα η πραγματική απόδειξη ότι θα επιτύχουμε, ελπίζω, και τους στόχους μας».
«Η δουλειά μας στην πραγματικότητα σήμερα στο υπουργείο και στο οικοσύστημα είναι να βοηθήσουμε να επιταχυνθούν, να προχωρήσουν τα έργα πολύ πιο γρήγορα», είπε, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τους επενδυτές για την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Μέρος αυτού είναι το νέο πρόγραμμα κινήτρων εξερεύνησης ορυκτών πόρων του βασιλείου, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, το οποίο έχει προϋπολογισμό άνω των 182 εκατομμυρίων δολαρίων.