Μετά το «πράσινο» φως που άναψε το κοινοβούλιό της, η Νορβηγία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα που προχωρά σε εξορύξεις ορυκτών λίθων όπως χαλκός, κοβάλτιο κ.λπ. σε βαθέα ύδατα. Μεγάλες αντιδράσεις από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace που μιλά για «την καταστροφή των υδάτων της Αρκτικής».
Ειδικότερα, την Τρίτη, το νορβηγικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για το άνοιγμα 280.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (108.000 τετραγωνικών μιλίων) των βόρειων υδάτων της Νορβηγίας για πιθανή εξόρυξη. Η απόφαση έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις για το επίπεδο περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας της χώρας, καθώς οι κλιματικές συνέπειες της εξόρυξης είναι ασαφείς, όπως αναφέρει το Semafor.
Η νορβηγική κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι στον πυθμένα της θάλασσας υπάρχουν εκατομμύρια μετρικοί τόνοι χαλκού, κοβαλτίου, ψευδαργύρου και χιλιάδες τόνοι ορυκτών σπάνιων γαιών, που εκτιμάται ότι έχουν αξία σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα ορυκτά αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της πράσινης βιομηχανίας της Νορβηγίας, καθώς η χώρα επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, και να παράσχει βασικούς πόρους για την πράσινη μετάβαση.
Ακόμα κι έτσι, η κυβέρνηση αντιμετώπισε σθεναρή αντίδραση από κλιματικές οργανώσεις και κόμματα στα αριστερά του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού της Νορβηγίας, τα οποία προειδοποίησαν ότι η εξόρυξη θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη θαλάσσια ζωή.
Greenpeace: «Ντροπιαστικό» να βλέπουμε το Όσλο να δίνει το πράσινο φως για την καταστροφή της Αρκτικής
Η Greenpeace δήλωσε ότι είναι «ντροπιαστικό» να βλέπει τη Νορβηγία – έναν μεγάλο εξαγωγέα πετρελαίου που ωστόσο παράγει περισσότερο από το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές – να προσπαθεί να τοποθετηθεί ως υπέρμαχος του κλίματος, ενώ εγκρίνει «την καταστροφή των υδάτων της Αρκτικής». Η ίδια η κυβέρνηση φέρεται να ήταν διχασμένη σχετικά με την απόφαση: Το Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος, καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Αλιείας αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την απόφαση, ανέφερε η οικονομική εφημερίδα Dagens Næringsliv. Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι οι κλιματικές συνέπειες της εξόρυξης είναι ασαφείς και ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν αρχίσει οποιαδήποτε εξόρυξη. Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τον εαυτό της λέγοντας ότι η περιοχή θα ανοίξει αργά και προσεκτικά και ότι οι εταιρείες θα πρέπει να τεκμηριώσουν πώς σχεδιάζουν να εξορύξουν ορυκτά ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές ζημιές.
Η ένταση μεταξύ πράσινης βιομηχανίας και περιβάλλοντος
Οι εντάσεις γύρω από την εξόρυξη ορυκτών σε μεγάλα βάθη της Νορβηγίας αναδεικνύουν ένα δίλημμα στην καρδιά της ενεργειακής μετάβασης: «Η παραγωγή ορυκτών που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών (ηλεκτρικών οχημάτων) και άλλων καθαρών τεχνολογιών συνεπάγεται τους δικούς της αναπόφευκτους περιβαλλοντικούς κινδύνους», έγραψε ο Tim McDonnell, συντάκτης κλιματικής και ενεργειακής έκδοσης της Semafor. Η εξόρυξη σε βάθος θάλασσας θα μπορούσε να ανακουφίσει την ανάγκη για ακόμη πιο επιβλαβείς μορφές χερσαίας εξόρυξης- η έκρηξη της παραγωγής νικελίου στην Ινδονησία, για παράδειγμα, αναδεικνύεται σε μεγάλη απειλή για τα τροπικά δάση της χώρας αυτής. Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας υποστήριξε περίπου το ίδιο στους Financial Times, λέγοντας ότι «αν παραμελήσουμε τα ορυκτά βαθέων υδάτων, αφήνουμε σε άλλες χώρες πράγματα που χρειαζόμαστε επειγόντως, μεταξύ άλλων για την πράσινη μετάβαση». Αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι αυτές οι δύο μορφές εξόρυξης είναι αμοιβαία αποκλειόμενες, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης ορυκτών της παγκόσμιας οικονομίας.