Τσουνάμι με κύματα ύψους μέχρι τρία μέτρα έφτασε σε πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 1ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία του σταθμού, η οποία υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές.
Τα πρώτα κύματα, που δεν ξεπερνούσαν το 1 μέτρο, άρχισαν να φθάνουν στον πυρηνικό σταθμό Shika την 1η Ιανουαρίου γύρω στις 16:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας), περίπου 20 λεπτά μετά το σεισμό, σύμφωνα με την εταιρεία Hokuriku Electric Power. Στη συνέχεια ακολούθησαν μεγαλύτερα κύματα.
«Η ανάλυσή μας έδειξε πως κύματα ύψους μέχρι τρία μέτρα έφθασαν γύρω στις 17:45 στο κάτω μέρος του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται στην ακτή, αλλά σε ύψος 11 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτός ο πυρηνικός σταθμός, ο οποίος βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χερσονήσου του Νότο, προστατεύεται εξάλλου από φράγμα ύψους τεσσάρων μέτρων, το οποίο κατασκευάσθηκε μετά το δυστύχημα του 2011 στη Φουκουσίμα.
Η ανάλυση του τσουνάμι έγινε διαθέσιμη αφού η Hokuriku Electric συνέλεξε δεδομένα από μια υπεράκτια συσκευή μέτρησης που είχε σταματήσει να μεταδίδει τα αρχεία της μετά τον σεισμό, όπως αναφέρουν οι Japan Times.
Μικρές ζημιές αναφέρθηκαν σε άλλα πυρηνικά εργοστάσια κατά μήκος της ακτογραμμής της Θάλασσας της Ιαπωνίας μετά το σεισμό, συμπεριλαμβανομένων διαρροών νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των πυρηνικών καυσίμων και μερικής διακοπής της ηλεκτροδότησης σε ένα εργοστάσιο.
Ο σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών και οι ισχυροί μετασεισμοί έπληξαν τη χερσόνησο του Νότο στο κέντρο της χώρας και στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους, ισοπέδωσαν σπίτια, κατέστρεψαν υποδομές και άφησαν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ρεύμα ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με μια ακόμη προσωρινή καταμέτρηση των αρχών.
Μνήμες από την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα
Η καταστροφή αυτή αναβίωσε στην Ιαπωνία τις οδυνηρές μνήμες του σεισμού του Μαρτίου 2011 και του τσουνάμι που έπληξε τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και την τήξη των πυρήνων τριών αντιδραστήρων του.
Η Ιαπωνία, μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, έθεσε εκτός λειτουργίας τους περισσότερους από 30 πυρηνικούς αντιδραστήρες της μετά την καταστροφή του 2011, αλλά περίπου δώδεκα έχουν τεθεί και πάλι σε λειτουργία.