Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει η γαλλική κυβέρνηση με στόχο τη διευκόλυνση της αντικατάστασης των παλιών πυρηνικών αντιδραστήρων με καινούριους συνολικής ισχύος 23 GW έως το 2050 ή ισοδύναμο 14 αντιδραστήρων, σε σύγκριση με έξι μονάδες στα τρέχοντα σχέδια.
Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Agnès Pannier-Runacher δήλωσε ότι η Γαλλία χρειάζεται περισσότερη πυρηνική ενέργεια για να μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στο 40% έως το 2035, από 60%. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται έναν ενεργειακό νόμο που θα επέτρεπε την προσθήκη οκτώ αντιδραστήρων περισσότερων από ό,τι στην επίσημη στρατηγική.
Το νομοσχέδιο πρόκειται να περάσει στο Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα μετά από ψηφοφορία του υπουργικού συμβουλίου. Οι επικριτές είπαν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να ενσωματώσει το υποχρεωτικό μερίδιο 44% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας το 2030, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, έριξε ακόμη και τους εγχώριους στόχους για την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή απόδοση.
Διατήρηση της δυναμικότητας στα 63 GW
Η ιδέα είναι να διατηρηθεί η δυναμικότητα της πυρηνικής ενέργειας στα 63 GW έως το 2050 με την αντικατάσταση των παλαιών εγκαταστάσεων. Ο σημερινός στόχος είναι η κατασκευή έξι ευρωπαϊκών αντιδραστήρων υπό πίεση (EPR) συνολικής ισχύος 10 GW. Η τεχνολογία είναι νέα, με λίγες μόνο μονάδες σε λειτουργία μέχρι στιγμής.
Η προσθήκη 13 GW στο σχέδιο για το 2050 συζητήθηκε από καιρό και θα επισημοποιηθεί με το σχέδιο νόμου
Η νέα πρόταση προσθέτει ένα ισοδύναμο οκτώ μεγάλων αντιδραστήρων ή έως 13 GW, αλλά ο στόλος προβλέπεται να περιλαμβάνει διαφορετικά είδη, όπως μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες ή SMR. Η επιλογή αυτή συζητείται δημόσια εδώ και καιρό και τώρα θα επισημοποιηθεί.
Η Pannier-Runacher πρότεινε ότι είναι ακόμη και δυνατή μια περαιτέρω επέκταση του σχεδίου, αλλά επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη των προσπαθειών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η EDF θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών της Ευρώπης
Η κρατική EDF, η οποία πρόσφατα άντλησε 1 δισ. ευρώ από τα πρώτα πράσινα ομόλογα της Ευρώπης για την πυρηνική ενέργεια, θεωρείται ότι θα διατηρήσει τον εμβληματικό της ρόλο με την πρωτοβουλία αυτή. Η Γαλλία ετοιμάζει επίσης δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις.
Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση υποσχέθηκε να παρατείνει τη διάρκεια λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων όσο το δυνατόν περισσότερο. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, η πρωτοπόρος στην ΕΕ στην προσπάθεια για ένα είδος αναγέννησης της πυρηνικής ενέργειας, δημιούργησε μια συμμαχία ευρωπαϊκών χωρών που την υποστήριξε.
Η δημιουργία μιας βιομηχανικής συμμαχίας της ΕΕ για τους SMR βρίσκεται επίσης στα σκαριά.
Δύο δωδεκάδες χώρες και περισσότερες από 120 εταιρείες δεσμεύτηκαν τον περασμένο μήνα στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP28 να συμβάλουν στον στόχο του τριπλασιασμού της παγκόσμιας πυρηνικής ενεργειακής ικανότητας έως το 2050.