Στη σύνοδο κορυφής COP28 , που λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκτυλίσσεται ένας «πόλεμος ιδεών» γύρω  από ένα θέμα που διχάζει: τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την Semafor. Η διαφωνία αφορά από την μία πλευρά την ταχεία μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και από την άλλη την πιο σταδιακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Τετάρτη την υποστήριξη της σε μια πιο σταδιακή μετάβαση. 

Η αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρουσία των «λομπυ» στην COP28 του πετρελαίου έχει επιφέρει σημαντικές τριβές. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν μέσα στις προηγούμενες ημέρες την αντίθεση τους με την ολοκληρωτική παύση στη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, τα ΗΑΕ φάνηκαν να χρησιμοποιούν τη σύνοδο κορυφής σαν ένα τρόπο σύναψης νέων συμφωνιών και συνεργειών γύρω από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, κάτι που τα ίδια βέβαια αρνήθηκαν.

H Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε την Τετάρτη να υποστηρίξει μια πιο σταδιακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως είπε η υπεύθυνη κλιματικής αλλαγής Wopke Hoekstra. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες πως η σύνοδος κορυφής, προτεραιοποιεί ιδιωτικά συμφέροντα έναντι της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με βάση τον Guardian.  

Μετά και την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάθηκαν οι ανησυχίες γύρω από το γεγονός ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην COP28 δεν είναι ιδιαίτερα δραστικές.  Οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν πως «όσο τα φαινόμενα του θερμοκηπίου αυξάνονται, δεν μπορούμε να αναμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που βλέπουμε φέτος. Το να φτάσουμε μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος διαχείρισης τον κλιματικών ρίσκων’’ προσέθεσε o διευθυντής της C3S, Carlo Buontempo. Σημειώνεται πως το 2023 έχει υπάρξει η χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στα χρονικά, γράφει το Reuters.