Για τη βελτίωση της απόδοσης των νέων κλιματιστικών μηχανημάτων κατά 50% και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται απ’  αυτά κατά σχεδόν 70%, δεσμεύτηκαν 60 έθνη στη διάσκεψη COP28, στην τελευταία από τις παγκόσμιες υποσχέσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

Η εθελοντική δέσμευση που δόθηκε στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι έγινε υπό την καθοδήγηση των οικοδεσποτών της διάσκεψης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και αντιμετωπίζει δυσκολίες μπροστά σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται: Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα στρέφονται στα κλιματιστικά για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη.

Επιπλέον, ο πρόσθετος κλιματισμός σε κτίρια και άλλους χώρους, ο οποίος οφείλεται επίσης στην αύξηση των εισοδημάτων, την αύξηση του πληθυσμού και την αστικοποίηση, σημαίνει ότι ο κόσμος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υπερδιπλάσια ηλεκτρική ενέργεια από ότι τώρα για να παραμείνει δροσερός, οδηγώντας σε περισσότερες εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.

Τζον Κέρι: «Η ακραία ζέστη, το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο στη χώρα μου»

«Η ακραία ζέστη είναι πλέον το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο τουλάχιστον στη χώρα μου, αλλά αυτό ισχύει και σε πολλά άλλα μέρη», δήλωσε ο Τζον Κέρι, απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους άλλων εθνών στο Ντουμπάι για να συζητήσουν τη δέσμευση.

Πρόσθεσε ότι η εξεύρεση τρόπων για την ψύξη με τρόπους φιλικούς προς το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας. «Θέλουμε να χαράξουμε μια πορεία για τη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την ψύξη σε όλους τους τομείς και να αυξήσουμε την πρόσβαση στη βιώσιμη ψύξη».

Η αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί με τη σειρά της να αυξήσει τις ίδιες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, θερμαίνοντας τον πλανήτη σε ακόμη πιο επικίνδυνα επίπεδα. Τα ειδικά ψυκτικά αέρια που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά και τα ψυγεία, όταν διαρρέουν στην ατμόσφαιρα, είναι επίσης ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου.

Εάν οι τρέχουσες τάσεις διατηρηθούν, το 2050 το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να προέρχεται από τον κλιματισμό και άλλες προσπάθειες για να δροσιστεί ο κόσμος, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

Ίνγκερ Άντερσεν: «Ο τομέας της ψύξης πρέπει να αναπτυχθεί»

«Ο τομέας της ψύξης πρέπει να αναπτυχθεί για να προστατευτούν όλοι από την άνοδο της θερμοκρασίας», δήλωσε η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών. «Αλλά αυτή η ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της ενεργειακής μετάβασης και των εντονότερων κλιματικών επιπτώσεων».

Πολλές νέες εξελίξεις και δράσεις – συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης “παθητικής” τεχνολογίας ψύξης, όπως η βελτιωμένη μόνωση και οι ανακλαστικές επιφάνειες – μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί ο κόσμος σε δροσερή θερμοκρασία χωρίς να αυξηθεί σημαντικά η χρήση ενέργειας, δήλωσε η κ. Άντερσεν. Η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και η σταδιακή μείωση των ψυκτικών αερίων που θερμαίνουν το κλίμα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον περιορισμό των εκπομπών που σχετίζονται με την ψύξη, αναφέρει η έκθεση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη ψύξη. Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε φέτος από μια κοινοπραξία μη κερδοσκοπικών οργανισμών, κυβερνήσεων και εταιρειών εκτιμά ότι 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 77 χώρες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποφέρουν από κακή υγεία και διαβίωση λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε ψύξη.

Πολλοί από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνολογία ψύξης, όπως κλιματιστικά και ψυγεία, στο σπίτι, στο σχολείο ή στην εργασία, αναφέρει η νέα έκθεση του ΟΗΕ. Η έλλειψη ψύξης μειώνει επίσης τα εισοδήματα εκατομμυρίων αγροτών και οδηγεί σε απώλεια τροφίμων, ενώ εμποδίζει την καθολική πρόσβαση σε εμβόλια.

Το 2024 η θερμότερη χρονιά στην ιστορία

Ταυτόχρονα, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται. Η φετινή χρονιά είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι η θερμότερη χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, με τα τελευταία εννέα χρόνια να είναι τα θερμότερα εννέα σε 174 χρόνια καταγεγραμμένων επιστημονικών παρατηρήσεων.

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, η εγκατεστημένη ισχύς του ψυκτικού εξοπλισμού παγκοσμίως θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 με βάση τις τρέχουσες πολιτικές, εκτιμά η έκθεση και παρά  την ολοένα και πιο ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί.

Αυτό απειλεί να επιβαρύνει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Μέχρι το 2050, το 67% της δυναμικότητας ψύξης θα βρίσκεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, από λιγότερο από το 50% σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων μείωσης των εκπομπών βρίσκεται στις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου. Η υιοθέτηση ενεργειακών κωδικών κτιρίων που ενσωματώνουν ρητά την «παθητική» ψύξη, όπως τα σχέδια που αυξάνουν τη φυσική σκιά και τον εξαερισμό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Αυτά τα μέτρα παθητικής ψύξης – σε συνδυασμό με την ταχύτερη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την αυστηρότερη σταδιακή κατάργηση των ψυκτικών μέσων με υψηλή περιεκτικότητα σε ρύπους, που ονομάζονται υδροφθοράνθρακες (HFC) – θα μπορούσαν να μειώσουν τις προβλεπόμενες για το 2050 εκπομπές κατά περισσότερο από 60 τοις εκατό, εκτιμούν οι συντάκτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ταχεία μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια για την τροφοδοσία των κλιματιστικών θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές που σχετίζονται με την ψύξη.