Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υπογράμμισε στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 ότι η προσέγγιση αυτή δημιουργεί κίνητρο για τους ρυπαίνοντες να απαλλαγούν γρήγορα από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξακριβώνει το κόστος που πρέπει να καταβάλει μια εταιρεία για τις εκπομπές της που θερμαίνουν τον πλανήτη και θεωρείται ευρέως ως ο πιο αποδοτικός και ευέλικτος τρόπος για τη μείωση της εν λόγω ρύπανσης.
Το ΔΝΤ αύξησε πρόσφατα την πρόβλεψή του για τη μέση τιμή στα 85 δολάρια ανά τόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από 75 δολάρια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Υπογραμμίζοντας την κλίμακα της πρόκλησης, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η τρέχουσα μέση τιμή είναι περίπου 20 δολάρια ανά τόνο.
«Για όσους έχουν υιοθετήσει μια τιμή άνθρακα, πώς θα πείσουμε τους μεγάλους ρυπαίνοντες να αποδεχτούν ότι πρέπει να επιταχύνουμε την απεξάρτηση από τον άνθρακα;» δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο CNBC κατά τη διάσκεψη COP28.
«Λοιπόν, δύο πράγματα. Πρώτον, χωρίς τιμή άνθρακα, δεν θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Άρα, πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το κίνητρο», είπε.
«Επίσης, η Μητέρα Φύση μας βοηθάει, επειδή οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες βιώνουν ήδη την καταστροφική δύναμη της κλιματικής αλλαγής», συνέχισε.
Η διάσκεψη COP28 αποτελεί μια καίρια ευκαιρία για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα, σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά καταγραφής του θερμότερου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ.
Για την επικεφαλής του ΔΝΤ, η COP28 σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες να επανεκτιμήσουν τις πολιτικές που δίνουν κίνητρα για τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Τόνισε ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έφτασαν πέρυσι τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Τώρα πρέπει να αποσύρουμε αυτήν την πολιτική σταδιακά και να το αντικαταστήσουμε με το άλλο μέρος του κινήτρου, που είναι η τιμολόγηση. Θέλω να πω σε όποιον είναι πρόθυμος να ακούσει ότι η τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα [έχει] αποδειχθεί ότι λειτουργεί», δήλωσε η Georgieva, προσθέτοντας ότι τα υφιστάμενα συστήματα – όπως το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ – έχουν καταγράψει ταχεία μείωση των εκπομπών.
«Δεύτερον, δημιουργεί έσοδα. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέπραξε 175 δισεκατομμύρια ευρώ (191 δισεκατομμύρια δολάρια) από (μια) τιμή άνθρακα», είπε.
«Τρίτον, μπορεί να είναι δίκαιο. Πρώτον, είναι δίκαιο, διότι όσο περισσότερο ρυπαίνεις, τόσο περισσότερο πληρώνεις, και όσο λιγότερο ρυπαίνεις, τόσο λιγότερο πληρώνεις. Αλλά επίσης, πολλές χώρες (μπορούν) να πάρουν κάποια από αυτά τα χρήματα και να τα επιστρέψουν, ιδίως στους ευάλωτους ανθρώπους».
Ερωτηθείσα σχετικά με το ρόλο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην COP28 και πώς θα μπορέσει να πάρει το «Big Oil» στο πλευρό της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η Γκεοργκίεβα δήλωσε: «Ένα από τα καλά νέα που προκύπτουν από την έρευνα είναι ότι θα δούμε την κορύφωση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε αυτή τη δεκαετία. Η κατανάλωση στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά».
«Ένα από τα καλά νέα από την COP είναι η δέσμευση για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενέργεια μέσα στα επόμενα χρόνια. Η δύναμη της COP προήλθε από την κινητοποίηση των φωνών των ανθρώπων και αυτό ήδη συμβαίνει. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία βιομηχανία που είναι πρόθυμη να γίνει εχθρός του λαού», συνέχισε.
«Νομίζω ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βλέπουν ξεκάθαρα πλέον αυτό που θα συμβεί. Βλέπουμε πολλές από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να διαφοροποιούνται αρκετά γρήγορα και βλέπουμε επίσης μια επένδυση που προέρχεται από τα χρήματα που παράγονται από το πετρέλαιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».