Τι συμβαίνει και ανακοινώθηκε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ελλάδας; Εύλογο το ερώτημα. Εύκολη η απάντηση. Ετοιμάζονται να ανακοινώσουν όχι πλέον την αναβολή, αλλά την ακύρωση του έργου για το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει αρχικά την Ελλάδα (Κρήτη) με την Κύπρο με προορισμό το Ισραήλ. Οι βάσιμες αποκαλυπτικές πληροφορίες της στήλης Big Mouth (Power Game) επιβεβαιώνονται στο έπακρο από το ρεπορτάζ. Η Ελλάδα οδηγείται σε σημαντική ήττα επιδεικνύοντας φοβική στάση απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας από το καλοκαίρι του 2024 που είχαν ως στόχο να ακυρώσουν το έργο.
Το περίφημο γεωπολιτικό ρίσκο που κυριάρχησε μετά την επίλυση των οικονομικών-χρηματοδοτικών εμπλοκών που ήγειρε η Κύπρος, με την αύξηση των μεριδίων των Γάλλων στο έργο, δεν δείχνει ότι το αντιμετωπίζει το φοβικό υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι την αυτοπεποίθηση της Ελλάδας την στήριξε το Παρίσι με επίδειξη μάλιστα του Πολεμικού του Ναυτικού στην περιοχή και την παρουσία της ναυαρχίδας του με την αρμάδα συνοδείας στον Σαρωνικό τις τελευταίες ημέρες. Οι φοβίες της Αθήνας δεν περιορίσθηκαν δραστικά ούτε από την αποφασιστική στάση του Ισραήλ. Οι συζητήσεις και η στήριξη Νετανιάχου, όπως και τα σχετικά επιχειρήματα υπέρ της σκοπιμότητας και της γεωπολιτικής σημασίας του έργου, δεν βοήθησαν δραστικά τελικά στην Ελληνική ανασφάλεια. Ούτε καν η «ήρεμη δύναμη» της Ουάσιγκτον που μέσω του πολύ έμπειρου για τα θέματα της περιοχής, γερουσιαστή και υπουργού Εξωτερικών πλέον Ρούμπιο θέλησε να δώσει αυτοπεποίθηση στον ομόλογο Γεραπετρίτη και μήνυμα ασφάλειας στην Αθήνα για τις ενεργειακές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο πέτυχε κάτι ουσιαστικό στην τελική ανάλυση. Η Αθήνα θέλει την άδεια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χ. Φιντάν για να κινηθεί υπέρ των συμφερόντων της.
Πέραν αυτών. Πόσο σημαντική είναι η ανακοίνωση του χάρτη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας; Εξόχως βαρύνουσα κίνηση. Καθυστερημένη και μετά από καταδίκη και απόφαση επιβολής σχετικού προστίμου σε βάρος τη χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Φεβρουάριο. Δεν αποτελεί οριοθέτηση ΑΟΖ, ούτε επέκταση αιγιαλίτιδας (ζώνη πλήρους κυριαρχίας) από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ευρώπη καταγράφει σε ένα ενιαίο χάρτη τις θαλάσσιες περιοχές της επικράτειας της. Ζώνες εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής εκμετάλλευσης. Η μεθοδολογία που υιοθέτησε η Αθήνα για την συγκρότηση του χάρτη, μέση γραμμή στην υφαλοκρηπίδα με συνυπολογισμό των ζωνών που δικαιούνται τα νησιά εξομοιούμενα με την ηπειρωτική ζώνη, είναι ζυγισμένη, μετριοπαθής και άρτια νομικά και πολιτικά. Η Ελλάδα έχει μια πρώτη επίσημη καταγραφή και αναγνώριση ως ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την περιφερειακή της συγκρότηση. Ηπειρωτική και νησιωτική. Η επικράτεια του χάρτη του θαλάσσιου Σχεδιασμού μπορεί να συνοδεύεται από τεχνοκρατική παραμετροποίηση αλλά είναι η επικράτεια της Ευρώπης με την Ελλάδα να συνδέεται με τις ζώνες της Κύπρου. Λέγε με Καστελόριζο.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μόνιμο στόχο επιθετικής αντίδρασης της Τουρκίας, που έχει υποστεί ήττα σχετικά από προηγούμενες δεκαετίες με την περίφημη συμφωνία-χάρτη της Σεβίλλης. Η Άγκυρα που γνωρίζει τα όρια της έδωσε μέσω των ΜΜΕ -και όχι ως ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών- χάρτη που τον ονόμασε «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά δεν έχει όλες τις διακηρυγμένες αυθαίρετες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και Μεσόγειο, αλλά μια πάγια θέση της. Δεν αναγνωρίζει το νέο διεθνές δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (επικυρώθηκε στις αρχές του 1990 στον ΟΗΕ) και επιμένει στις ρυθμίσεις του ξεπερασμένου δικαίου της θάλασσας του 1959. Παρουσιάζει λοιπόν ένα χάρτη με «μέση γραμμή» μεταξύ ηπειρωτικών ζωνών, επειδή τα νησιά δεν δικαιούνται ζωνών κυριαρχίας και οικονομικής εκμετάλλευσης.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι σημαντικός για τα πλάνα της Chevron και της Exxon Mobil, αλλά συνδέεται και με τα διακηρυγμένα θαλάσσια πάρκα. Αν οι Τούρκοι δεν τα επιτρέψουν το δίδυμο Γεραπετρίτη – Παπαδοπούλου στην Βασιλίσσης Σοφίας ας αρχίσουν να γράφουν τις παραιτήσεις τους. Για να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό…
(Αναδημοσίευση από εφημερίδα “Απογευματινή”)
Διαβάστε ακόμη