Του Γιώργου Λάσκαρη*
Πρόσφατα, οι τρεις τεχνολογικοί κολοσσοί Google, Amazon και Microsoft αποφάσισαν να προχωρήσουν με διαφορά λίγων εβδομάδων στην σύναψη συμφωνιών για την μελλοντική αγορά πυρηνικής ενέργειας από αντίστοιχες εταιρείες κατασκευής Μικρών Αρθρωτών Αντιδραστήρων (SMRs) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων (data centers). Η στροφή των τεχνολογικών κολοσσών, προς την πυρηνική ενέργεια τοποθετεί την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση. Η χώρα μας αποσκοπεί να γίνει παγκόσμιος τεχνολογικός κόμβος και ήδη παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν δημιουργήσει τοπικά κέντρα δεδομένων. Η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μπορεί να ενισχύσει αυτόν τον στόχο καθώς τα κέντρα δεδομένων απαιτούν μεγάλους όγκους καθαρής και σταθερής ενέργειας. Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, το ερώτημα που τίθεται μετ’ επιτάσεως είναι το ποιες άλλες ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας θα μπορούσαν να καλυφθούν με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Η πυρηνική ενέργεια, ιδιαίτερα με τη μορφή των SMRs (αντιδραστήρες με ισχύ έως 300 MWe), φαίνεται να είναι μια ιδανική επιλογή για την απανθρακοποίηση πολλών ενεργοβόρων τομέων της ελληνικής οικονομίας. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν (1) βιομηχανικές εφαρμογές όπως η διύλιση πετρελαιοειδών και η τσιμεντοβιομηχανία, (2) τις μεταφορές και ιδιαίτερα τις θαλάσσιες μεταφορές πλοίων tanker και cargo (κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα εφόσον ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει το 21% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου), (3) την αφαλάτωση που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα λόγω της εντεινόμενης λειψυδρίας ιδιαίτερα στα νησιά, (4) την παραγωγή πράσινων καυσίμων όπως υδρογόνο.
Εκτός από τις ενεργοβόρες εφαρμογές, οι SMRs και οι μικρο-αντιδραστήρες μπορούν να εξασφαλίσουν την συνεχή παροχή καθαρής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο. Οι SMRs μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση των παλιών λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτές στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη (όπως προτείνεται μέσω του προγράμματος Phoenix που είναι μια πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ), για την παραγωγή καθαρού βασικού φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας και την επικουρική υποβοήθηση των ευμετάβλητων από άποψη ισχύος ΑΠΕ.
Παράλληλα, οι μικρο-αντιδραστήρες (αντιδραστήρες με ισχύ μέχρι 10 MWe) μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπως διάφορα ελληνικά νησιά. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ενεργειακή ασφάλεια και η δίκαιη μετάβαση επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της προσέγγισής μας στις καθαρές πηγές ενέργειας, στις οποίες πρέπει να συμπεριληφθεί και η πυρηνική ενέργεια αν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει εξαγωγικός ενεργειακός κόμβος και να πρωταγωνιστήσει στις ενεργειακές εξελίξεις της ανατολικής Μεσογείου.
Ο Γιώργος Λάσκαρης είναι Πυρηνικός Φυσικός και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής «Δέον» (Deon Policy Institute) με έδρα την Βοστώνη των ΗΠΑ
Διαβάστε ακόμη