Η Κομισιόν διέθεσε χρηματοδότηση ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Μηχανισμού χρηματοδότησης της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RENEWFM) για τη στήριξη εννέα έργων ΑΠΕ στη Φινλανδία και την Εσθονία. Η χρηματοδότηση εξαντλεί σχεδόν τον προϋπολογισμό των 52,4 εκατ. ευρώ που έχει οριστεί για την πρόσκληση του 2024 και αποσκοπεί στην αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διασυνοριακής συνεργασίας εντός της ΕΕ.
Τα έργα, που προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2027 και 2028, θα προσθέσουν συνολικά 445,65 μεγαβάτ (MW) δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας. Από τις εννέα πρωτοβουλίες, επτά φωτοβολταϊκά έργα βρίσκονται στη Φινλανδία και δύο χερσαία αιολικά έργα εδρεύουν στην Εσθονία.
Ειδικότερα, στη Φινλανδία, τα ηλιακά έργα επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην επαναχρησιμοποίηση πρώην βιομηχανικών χώρων και χώρων εξόρυξης τύρφης σε φωτοβολταϊκά πάρκα:
- Το φωτοβολταϊκό πάρκο Laivakangas στο Tornio λαμβάνει 4,2 εκατομμύρια ευρώ.
- Το φωτοβολταϊκό πάρκο Lamminneva στο Lappajärvi λαμβάνει 3,5 εκατ. ευρώ.
- Το φωτοβολταϊκό πάρκο Isoneva στο Suonenjoki λαμβάνει 5,6 εκατ. ευρώ.
- Ο φωτοβολταϊκός σταθμός Kouvola Lakiasuo στο Kouvola λαμβάνει την υψηλότερη φινλανδική κατανομή ύψους 7,7 εκατ. ευρώ.
- Το JoSoleilTwo στο Joroinen λαμβάνει 5,7 εκατ. ευρώ.
- Το φωτοβολταϊκό πάρκο Lålby επαναχρησιμοποιεί έναν χώρο απορριμμάτων με 5,9 εκατ. ευρώ.
- Ο φωτοβολταϊκός σταθμός Pori Peittoo λαμβάνει 1,1 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση σε χώρο διακίνησης υλικών.
Η Εσθονία θα επωφεληθεί από δύο έργα που σχετίζονται με την αιολική ενέργεια:
- Το έργο Püssi λαμβάνει 9,8 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός υβριδικού αιολικού και ηλιακού πάρκου.
- Το Maima Wind Park λαμβάνει 8,2 εκατ. ευρώ για μια χερσαία αιολική εγκατάσταση στα χωριά Tarva και Tõrdu.
Τα έργα αυτά υποστηρίζονται στο πλαίσιο του RENEWFM, το οποίο ιδρύθηκε το 2020 για την προώθηση της συνεργατικής ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ. Το Λουξεμβούργο ενήργησε ως συνεισφέρουσα χώρα παρέχοντας τη χρηματοδότηση, ενώ η Φινλανδία και η Εσθονία λειτουργούν ως χώρες υποδοχής, προσφέροντας γη και υποδομές για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο μηχανισμός επιτρέπει την κοινή πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της Κομισιόν για την καθαρή ενέργεια, ενώ παράλληλα ενισχύει την αποτελεσματική χρήση των περιφερειακών δυνάμεων και των οικονομικών πόρων.
Διαβάστε ακόμη