Οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στην Κίνα ανέφεραν απώλειες αυτή την εβδομάδα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε περαιτέρω πίεση στη ζήτηση σε έναν κλάδο όπου οι κορυφαίοι κατασκευαστές αντιμετώπιζαν ήδη χαμηλές τιμές και δασμούς στις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι κορυφαίοι παραγωγοί Longi Green Energy και JinkoSolar,ανέφεραν και οι δύο καθαρές ζημίες ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων γιουάν (193 εκατ. δολάρια) για το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι ζημίες για τις ομοειδείς JA Solar και Trina Solar ανήλθαν σε 1,6 δισεκατομμύρια γιουάν και 1,3 δισεκατομμύρια γιουάν, αντίστοιχα.
Η Longi, η οποία παρουσίασε επίσης καθαρή ζημία 8,6 δισεκατομμυρίων γιουάν για το 2024, δήλωσε στους αναλυτές σε μια κλήση ότι η ζήτηση για ηλιακά προϊόντα αναμένεται να είναι σταθερή σε ετήσια βάση το 2025, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, οι τιμές της αλυσίδας εφοδιασμού της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας ήταν σε χαμηλό επίπεδο, σε συνδυασμό με τις εμπορικές πολιτικές στο εξωτερικό που επηρεάζουν τη ζήτηση, όλα τα τμήματα της βιομηχανίας βρίσκονταν υπό πίεση», δήλωσε η Jinko, όπου οι ζημίες αυξήθηκαν από 473,7 γουάν το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Οι πωλήσεις ηλιακών προϊόντων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των πλακιδίων πυριτίου, των ηλιακών κυψελών και των μονάδων, μειώθηκαν κατά 12,68% σε ετήσια βάση σε 19.130 μεγαβάτ το τρίμηνο.
Η Jinko δήλωσε ότι είδε την ταχύτερη ανάπτυξη στις περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού και της Αφρικής, αν και η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παραμένουν οι μεγαλύτερες αγορές.
Ακόμη και πριν από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, στο πλαίσιο του οποίου έχει επιβάλει δασμούς 145% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, οι κινεζικές εξαγωγές ηλιακής ενέργειας αντιμετώπιζαν δασμούς στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας μετά την Κίνα.
Ως αποτέλεσμα, οι Κινέζοι κατασκευαστές είχαν δημιουργήσει βάσεις παραγωγής σε τρίτες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας – χώρες τις οποίες οι Αμερικανοί κατασκευαστές στοχοποίησαν αργότερα με εμπορικές υποθέσεις, ισχυριζόμενοι ότι πλημμύριζαν την αγορά με φθηνά προϊόντα.
Σε απάντηση σε μία από αυτές τις υποθέσεις, οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν την περασμένη εβδομάδα δασμούς ύψους 3.500% σε ηλιακά προϊόντα από Κινέζους κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων με εργοστάσια στη Μαλαισία, την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περίπου το 5% των πωλήσεων της Jinko κατά το τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία στην κλήση προς τους επενδυτές της.
Εκτός από τα ηλιακά προϊόντα, οι δασμοί καθιστούσαν επίσης απαγορευτικά ακριβή την πώληση συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών στις ΗΠΑ, δήλωσε η Jinko στους επενδυτές.
Διαβάστε ακόμη