Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχονται να ανατρέψουν διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα: η αιολική τεχνολογία δεν λαμβάνει καμία απολύτως επιδότηση από το κράτος. Αντίθετα, από το σύνολο των επιδοτήσεων που κατευθύνονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), περίπου το 95% καταλήγει στα φωτοβολταϊκά και το υπόλοιπο στη βιομάζα, αφήνοντας την αιολική ενέργεια εκτός κάθε μηχανισμού άμεσης ενίσχυσης. Την ίδια ώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να απολαμβάνουν σχεδόν το διπλάσιο ποσό επιδοτήσεων σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές, όπως επισημαίνει και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Η πραγματικότητα για την Ελλάδα είναι ακόμη πιο αιχμηρή: οι αιολικές μονάδες όχι μόνο δεν επιδοτούνται, αλλά επιδοτούν στην ουσία το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και τους ίδιους τους καταναλωτές σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛΕΤΑΕΝ. Μέσω του ειδικού μηχανισμού επιστροφών στην αγορά ενέργειας, τα αιολικά πάρκα αποδίδουν έσοδα, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού και ελαφρύνοντας τους λογαριασμούς των πολιτών. Πρόκειται για ένα γεγονός που αναιρεί πλήρως το αφήγημα περί «γενναίων κρατικών ενισχύσεων» στις Α.Π.Ε., και ειδικότερα στην αιολική ενέργεια.

Παρά τις φιλοδοξίες για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και την ένταση της δημόσιας συζήτησης γύρω από την ενεργειακή μετάβαση, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύουν μια σκληρή αλήθεια: τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να καρπώνονται σημαντικά υψηλότερες επιδοτήσεις από τις καθαρές μορφές ενέργειας. Η ανισορροπία αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με την πραγματική πρόοδο της Ευρώπης προς τους στόχους βιωσιμότητας, αλλά και την κατεύθυνση των δημόσιων πόρων.

Η κατάσταση στην Ελλάδα αναδεικνύει ένα ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδοξο: ενώ οι αιολικές επενδύσεις στηρίζουν οικονομικά το σύστημα και συμβάλλουν στην ελάφρυνση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, το ευρύ κοινό εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να πιστεύει ότι οι ανεμογεννήτριες είναι ωφελημένες από κρατικά χρήματα. Αυτή η στρέβλωση, τροφοδοτούμενη από την έλλειψη ενημέρωσης και την αναπαραγωγή μύθων, υπονομεύει την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε μια συγκυρία όπου κάθε επένδυση σε πράσινη ενέργεια είναι κρίσιμη για το μέλλον.

Σε ένα διεθνές ενεργειακό περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία, με το κόστος και την ασφάλεια εφοδιασμού να βρίσκονται στο επίκεντρο, η ακριβής και τεκμηριωμένη πληροφόρηση είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Γι’ αυτόν τον λόγο αναδεικνύονται τα στοιχεία. Η αποκάλυψη του αληθινού αποτυπώματος των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας στον ενεργειακό χάρτη της χώρας δεν αποτελεί απλώς θέμα ορθής ενημέρωσης, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για την κοινωνική αποδοχή και την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη