Προχωρούν σταδιακά οι διεργασίες σε σχέση με την αξιοποίηση και μεταφορά του υδρογόνου από την Ελλάδα. Το σχέδιο της χώρας μας περιλαμβάνει τρεις πτυχές. Τις επαφές με τη Γερμανία, η οποία έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον, την πραγματοποίηση συγκεκριμένων υποδομών και τέλος την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που προσδιορίζεται χρονικά, μέσα στον επόμενο μήνα. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, τον Μάρτιο στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της ελληνογερμανικής ομάδας εργασίας που επιβεβαιώνουν τις σημαντικές προοπτικές για εξάγεται πράσινο υδρογόνο από την Ελλάδα στη Γερμανία.
Το βασικότερο συμπέρασμα που είχε παρουσιαστεί τότε είναι πως η Ελλάδα είναι σε θέση να παράγει υδρογόνο και να το μεταφέρει προς κατανάλωση στη Γερμανία σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Το βασικό σενάριο κάνει λόγο για εγχώρια παραγωγή 20TWh πράσινου υδρογόνου, μέχρι το 2040. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές με τη γερμανική πλευρά θα συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διεργασίες και σε σχέση με τις υποδομές, έχοντας ολοκληρωθεί το Market Test που «έτρεχαν» ο ΔΕΣΦΑ και ο Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz για τον αγωγό υδρογόνου Ελλάδας-Βουλγαρίας (Hydrogen Backbone), βασικό ζητούμενο πλέον είναι το συγκεκριμένο έργο να συνεχίσει να περιλαμβάνεται στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ. Παράλληλα, εξετάζεται η ελληνο-ιταλική διασύνδεση υδρογόνου.
Ζητούμενο η αποσαφήνιση του ρυθμιστικού πλαισίου για το υδρογόνο
Τέλος, βασικό ζητούμενο είναι η αποσαφήνιση του ρυθμιστικού πλαισίου. Ήδη, το υπουργείο Ενέργειας, όπως έχουμε αναφέρει προετοιμάζει μια συνολική νομοθετική ρύθμιση, που θα ξετυλίγει το κουβάρι σε σχέση με την αδειοδοτική διαδικασία των έργων. Σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα, θα εξειδικεύονται οι όροι με βάση τους οποίους θα βγαίνουν οι άδειες των μονάδων, με σκοπό τη δημιουργία της νέας αγοράς ενώ θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύουν, τόσο την αδειοδότηση, όσο και την παραγωγή. Εκτιμάται πως το υδρογόνο θα κινητοποιήσει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας επενδύσεις, ύψους 200-300 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη