Μια νέα έκθεση του Προγράμματος Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA-PVPS) υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη συλλογή μακροπρόθεσμων δεδομένων για την υποστήριξη της επέκτασης των πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΦΒ). Η έκθεση, με τίτλο «Πλωτά φωτοβολταϊκά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας: A Review of Energy Yield, Reliability, and Maintenance», αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας IEA-PVPS Task 13 και περιγράφει πώς οι σημερινές αβεβαιότητες στη μοντελοποίηση της απόδοσης, την υποβάθμιση και την οικονομικά αποδοτική συντήρηση εμποδίζουν την ευρεία υιοθέτηση των πλωτών φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απουσία ρυθμιστικών πλαισίων και η έλλειψη αξιόπιστων εμπειρικών δεδομένων δημιουργούν αβεβαιότητα για τους κατασκευαστές, τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές. Τα υφιστάμενα μοντέλα ενεργειακής απόδοσης κρίνονται ανεπαρκή, ιδίως όσον αφορά την εκτίμηση του ισοσταθμισμένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας – ένα βασικό μέτρο για την αξιολόγηση της κερδοφορίας. Τα πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις λόγω του υδάτινου περιβάλλοντός τους, το οποίο επηρεάζει μεταβλητές όπως η ακτινοβολία, ο άνεμος και η θερμοκρασία. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι πρόσθετοι παράγοντες όπως οι θερμικές επιδράσεις, η κίνηση των κυμάτων και η ρύπανση συμβάλλουν στις απώλειες ενέργειας με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στα χερσαία συστήματα.

Η IEA-PVPS τονίζει τη σημασία των προσαρμοσμένων μετεωρολογικών δεδομένων και ζητεί βελτιώσεις στις προσεγγίσεις μοντελοποίησης που αντικατοπτρίζουν την ιδιαίτερη φύση των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Η ενισχυμένη ανταλλαγή δεδομένων και η αυτοματοποίηση των πρακτικών παρακολούθησης και συντήρησης αναγνωρίζονται ως βασικές στρατηγικές για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την αύξηση της επεκτασιμότητας.

Οι μελλοντικές ερευνητικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν την τελειοποίηση των μοντέλων πρόβλεψης, την προώθηση αυτοματοποιημένων στρατηγικών O&M και την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η IEA-PVPS καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση αυτών των κενών θα υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας πιο αξιόπιστης και βιώσιμης πλωτής ηλιακής βιομηχανίας.

Μέχρι το τέλος του 2023, η παγκόσμια πλωτή ηλιακή ισχύς έφθασε τα 7,7 GW, με σχεδόν το 90% εγκατεστημένο στην Ασία – το ήμισυ αυτού στην Κίνα. Η Ταϊβάν φιλοξενεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη πλωτή συστοιχία, ενώ η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των μη ασιατικών αγορών. Οι εκτιμήσεις του παγκόσμιου δυναμικού κυμαίνονται από 1.300 TWh έως 22 TW, γεγονός που υποδηλώνει τεράστια περιθώρια επέκτασης.

Διαβάστε ακόμη