Παρά το γεγονός πως οι περικοπές στην παραγόμενη ενέργεια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, δεν φαίνεται να ανακόπτεται το «κύμα» ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως και αυτή η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο, καθώς αναμένεται να προστεθούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3 GW στο σύστημα. Πριν λίγες ημέρες, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών σε ανακοίνωσή του τόνιζε πως «το 2024 η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών εγκατέστησε περισσότερα μεγαβάτ (MWp) από κάθε άλλη τεχνολογία, απόρροια του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που συνεχίζεται αμείωτο. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για τη χρονιά αυτή».
Την ίδια ώρα, πάντως, οι περικοπές ενέργειας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και είναι αυξημένες συγκριτικά με το 2024. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζουν τις 430 GWh από την αρχή της χρονιάς. Όταν πέρσι για το ίδιο διάστημα οι περικοπές υπολογίζονταν σε 257 GWh. Δηλαδή, παρουσιάζουν μια αύξηση 67%. Βέβαια, δύο σημαντικά δεδομένα είναι πως σε σχέση με πέρσι έχουν μπει περισσότερα έργα ΑΠΕ, ενώ το κρίσιμο τετραήμερο που προηγήθηκε δεν είχαμε την ίδια ηλιοφάνεια που είχαμε πέρσι τις μέρες του Πάσχα. Επομένως, τα φωτοβολταϊκά δεν λειτούργησαν με τους ίδιους ρυθμούς. Να σημειωθεί πως ο αριθμός των περικοπών, αφορά το σύνολο των τεχνολογιών ΑΠΕ, με τη συντριπτική πλειονότητα των έργων να έχει τηλεδιαχείριση. Ερώτημα παραμένει εάν θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για περικοπές 1,5-2 TWh για το 2025.
Κάμψη στα οικιακά φωτοβολταϊκά
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα που υπολείπονται από το πρόγραμμα PVstegi. Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα το energygame.gr, μείωση κατά 59% παρουσίασαν τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα έως 10,8kW το πρώτο τετράμηνο του 2025, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα συστήματα που εκκρεμεί η ενεργοποίηση τους αγγίζουν τα 21MW. Τα περισσότερα καταγράφονται στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στην περιφέρεια της Κρήτης.
Από την άλλη, αναμένεται να προστεθούν στο σύστημα και άλλα έργα, όπως προαναφέρθηκε. Το ερώτημα εδώ είναι πόσο σύντομα θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο net billing. Επίσης, ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα προχωρήσει η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για το Net Billing. Η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη των νέων έργων, ιδίως των οικιακών. Το net billing άρχισε να εφαρμόζεται την περσινή χρονιά και συγκεκριμένα το φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμοι τόσο οι πάροχοι όσο και οι ΦΟΣΕ.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως και σε άλλες περιοχές που εφαρμόστηκε το net billing υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην απορρόφηση των αλλαγών. Για παράδειγμα, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, που το net metering έχει εφαρμογή μιας 20ετίας, υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με τις αλλαγές και το 2024 η εγκατεστημένη ισχύς νέων έργων στο οικιακό κομμάτι παρουσίασε πτώση 45%. Επομένως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, θα πρέπει να περιμένουμε από το 2026 στην Ελλάδα περισσότερα οικιακά συστήματα. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, έχει δείξει πολύ θετικά αντανακλαστικά στην ενσωμάτωση οδηγιών, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Διαβάστε ακόμη