Η Πορτογαλία επέλεξε ένα μοντέλο δύο σταδίων για τον πρώτο της διαγωνισμό στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και έθεσε χρονικά όρια για την έναρξη της διαδικασίας εντός έξι μηνών. Η χώρα θεωρείται πολλά υποσχόμενη αγορά για τα υπεράκτια αιολικά και έχει ήδη διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη πιλοτικών έργων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρωτοποριακό αιολικό πάρκο WindFloat Atlantic. Ωστόσο, η πρόωρη κατάρρευση δύο κυβερνήσεων έχει επιβραδύνει την πρόοδο. Σύμφωνα με το Recharge, οι καθυστερήσεις έχουν ενταθεί λόγω έλλειψης σαφήνειας σχετικά με τις προτεινόμενες ημερομηνίες και το αν το μοντέλο θα ξεκινήσει με δημοπρασία για την παραχώρηση θαλάσσιας περιοχής ή θα περιλαμβάνει και μηχανισμό τιμολόγησης.

Οι ιδέες για το πλαίσιο υποστήριξης έχουν μεταβληθεί από ένα σύστημα συνδυασμού τιμής και ποιοτικών παραμέτρων προς μια κατεύθυνση που μοιάζει περισσότερο με το βρετανικό μοντέλο σύμβασης διαφοράς (CfD), το οποίο προτιμούν οι περισσότεροι επενδυτές. Η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα τον Νοέμβριο οδήγησε σε πρόωρες εκλογές, που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή. Μεταξύ των βασικών προβλημάτων που εντοπίζονται είναι η ασάφεια αρμοδιοτήτων για τις θαλάσσιες μελέτες και η έλλειψη προκαταρκτικών αξιολογήσεων πριν τους διαγωνισμούς. Η πολυαναμενόμενη έναρξη του πρώτου διαγωνισμού για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Πορτογαλία έχει καθυστερήσει περίπου δύο χρόνια σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες.

Ένα κοινό διάταγμα των υπουργείων Ενέργειας και Ναυτιλίας, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, στοχεύει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας. Το διάταγμα επιβεβαιώνει ότι θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο δύο σταδίων για τον διαγωνισμό. Εντός 60 ημερών θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, όπως τα χρονοδιαγράμματα, οι περιοχές που θα δημοπρατηθούν και τα κριτήρια προεπιλογής, ενώ η πλήρης έναρξη του διαγωνισμού, με όλα τα απαραίτητα έγγραφα έτοιμα, θα πραγματοποιηθεί εντός 180 ημερών.

Πώς προχωρούν τα σχέδια για υπεράκτια αιολικά στην Ελλάδα

Ως προς το σχέδιο για υπεράκτια αιολικά στην Ελλάδα, πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Άρης Στεφάτος, διέψευσε τις φήμες περί “παγώματος” του εθνικού σχεδιασμού. «Αντιλαμβάνομαι ότι ίσως έχει περάσει στον κόσμο ότι υπάρχει ένα πισωγύρισμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι συμμερίζομαι την άποψη», δήλωσε. Στη συνέχεια, σημείωσε πως οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί δεν σχετίζονται με έλλειψη πολιτικής βούλησης ή στρατηγικής αναδίπλωσης, αλλά με την πολυπλοκότητα της ωρίμανσης ενός νέου θεσμικού και επιχειρησιακού πλαισίου.

«Δεν υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια αναφορικά με τον αρχικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο έχουμε προτείνει», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη χωροθέτηση σχετίζονται κυρίως με την αναμονή τελικών εγκρίσεων από το Υπουργείο Εξωτερικών: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε κινηθεί εντός των περιοχών που μας έχει υποδείξει το Υπουργείο Εξωτερικών. Άρα δεν νομίζω ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα μας βασανίσει για πολύ καιρό ακόμα», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη