Κατά την επίσκεψη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στην Κίνα, υπογράφηκαν έξι συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με το ceenergy news, οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 260 MW, ενός πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 100 MW, συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες 30 MW, έργο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 2 GW, την ανάπτυξη ενός ακόμα αιολικού έργου 2 MW, καθώς και συνεργασία για την ανάπτυξη ΑΠΕ και τον σχεδιασμό του ηλεκτρικού συστήματος.
Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και η Universal Solar Azerbaijan, θυγατρική της κινεζικής Universal Energy, υπέγραψαν επενδυτική συμφωνία για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Γκομπουστάν, ισχύος 100 MW. Το φωτοβολταϊκό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026 και να παράγει περίπου 180 εκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Η συνεργασία με την κινεζική εταιρεία προέκυψε κατόπιν δημοπρασίας.
Το Υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και η China Energy Overseas Investment υπέγραψαν Εκτελεστική Συμφωνία για την αξιολόγηση, ανάπτυξη και υλοποίηση έργου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Θάλασσα της Κασπίας. Η συνεργασία περιλαμβάνει την εκτίμηση του αιολικού δυναμικού, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του έργου σε φάσεις, με ελάχιστη ισχύ τα 2 GW. Ένα ακόμη έγγραφο υπογράφηκε μεταξύ του αζερικού Υπουργείου Ενέργειας, της China Datang Overseas Investment και της Socar Green για την κατασκευή πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού 100 MW και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας 30 MW στη λίμνη Boyukshor.
Επιπλέον, υπογράφηκε Συμφωνία Υλοποίησης μεταξύ του αζερικού Υπουργείου Ενέργειας, της PowerChina Resources Limited και της Socar Green για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 160 MW, με πρόβλεψη για μελλοντική ενσωμάτωση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2028. Οι τρεις αυτοί φορείς υπέγραψαν επίσης Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 2 GW στον αζερικό τομέα της Κασπίας Θάλασσας.
Τέλος, υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του αζερικού Υπουργείου Ενέργειας και του Ινστιτούτου Σχεδιασμού και Μηχανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τον ενεργειακό σχεδιασμό. Το μνημόνιο προβλέπει τη διενέργεια σχετικών μελετών στο δίκτυο μεταφοράς όσον αφορά την ενσωμάτωση των ΑΠΕ μετά το 2028. Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών, θα καθοριστούν τεχνικά και οικονομικά βιώσιμες λύσεις και θα υποβληθούν οι σχετικές προτάσεις.
Διαβάστε ακόμη