Η παραγωγή από φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη κατά το α’ τρίμηνο του 2025 ήταν αυξημένη πάνω από 30% σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2024, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ρεκόρ επιδόσεων για ολόκληρο το έτος από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της περιοχής. Η συνολική παραγωγή ηλιακής ενέργειας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν σχεδόν 68 τεραβατώρες (TWh), σύμφωνα με τα στοιχεία της δεξαμενής σκέψης, Ember, τα οποία ανέλυσε το Reuters, η οποία ήταν κατά 32% μεγαλύτερη από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Τα ηλιακά περιουσιακά στοιχεία αντιπροσώπευαν το 8,2% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρείχαν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη τον Μάρτιο, από 6% τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, γεγονός που δείχνει ότι η ηλιακή ενέργεια αναδεικνύεται γρήγορα σε βασική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις περιφερειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ακόμη και τον χειμώνα.

Στη χώρα μας, το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 19,39% το α’ τρίμηνο του 2025 (Ιανουάριος-Μάρτιος).

Ember: Σε τροχιά ρεκόρ η παραγωγή των φωτοβολταϊκών

Καθώς η περίοδος αιχμής της φωτοβολταϊκής παραγωγής στην Ευρώπη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, η συνολική παραγωγή από φωτοβολταϊκά και το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, εξασφαλίζοντας συνεχή ισχυρή δυναμική για τις περιφερειακές προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης.

Η αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλιακής ενέργειας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ώθησης για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρές πηγές ενέργειας, οι οποίες το 2024 θα αντιπροσωπεύουν το 61,3% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ποσοστό ρεκόρ.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, το μερίδιο της Ευρώπης στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μειώθηκε στο 57% λόγω των χαμηλών ταχυτήτων ανέμου σε επίπεδο ανεμογεννήτριας, γεγονός που προκάλεσε μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας κατά 15% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2024.

Καθώς τα αιολικά πάρκα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη (μετά τα πυρηνικά εργοστάσια και τα υδροηλεκτρικά φράγματα), οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναγκάστηκαν να αυξήσουν την παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου και άνθρακα μέχρι στιγμής φέτος για να εξισορροπήσουν τις ανάγκες του συστήματος.

Μελλοντικά, ωστόσο, το μερίδιο της καθαρής ενέργειας στο συνολικό μείγμα παραγωγής φαίνεται ότι θα ανακάμψει, καθώς η παραγωγή από σταθμούς ορυκτών καυσίμων μειώνεται λόγω της μειωμένης ζήτησης ενέργειας για θέρμανση και καθώς τα φωτοβολταϊκά πάρκα φτάνουν στην περίοδο αιχμής της παραγωγής τους.

Μέχρι περίπου το 2010, η Γερμανία και η Ισπανία αντιπροσώπευαν πάνω από το 80% του συνόλου της ηλιακής παραγωγικής ικανότητας της Ευρώπης.

Όμως, λόγω της απότομης πτώσης του κόστους και της αύξησης των επιπέδων απόδοσης των φωτοβολταϊκών, πολλές άλλες χώρες αύξησαν ραγδαία την ηλιακή τους δυναμικότητα κατά την τελευταία δεκαετία περίπου.

Ως αποτέλεσμα, τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης είναι πλέον διασκορπισμένα σε όλη την ήπειρο, με πολλές χώρες να καταγράφουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Άλμα παραγωγής και μεριδίων το 2025

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, αρκετές χώρες σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση της φωτοβολταϊκής παραγωγής από τον περιφερειακό μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας (+54%), της Ολλανδίας (+63%), της Πολωνίας (+44) και της Ελβετίας (+43%) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Επιπλέον, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία κατέγραψαν επίσης μερίδια ηλιακής ενέργειας άνω του 10% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή του τομέα των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης.

Αυτά τα επίπεδα μεριδίων θα υπερδιπλασιαστούν κατά τους επόμενους μήνες, καθώς τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας κορυφώνονται και οι ώρες φωτός της ημέρας επιμηκύνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα παράγουν πιθανότατα πάνω από το 25% της συνολικής τους ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση του μέσου όρου για την Ευρώπη συνολικά σε περίπου 14% κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Τουρκία είναι επίσης πιθανό να καταγράψουν διψήφια μερίδια παροχής ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, διασφαλίζοντας ότι σχεδόν κάθε μεγάλη περιφερειακή οικονομία θα καταγράψει ρεκόρ ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2025.

Διαβάστε ακόμη